Trumpov imigračný výnos kritizovali aj viacerí republikáni, vláda ho bráni

NETKY.SK • 30 Január 2017, 08:03 • 2 min
Trumpov imigračný výnos kritizovali aj viacerí republikáni, vláda ho bráni

WASHINGTON - Pochybnosti okolo nariadenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, zakazujúceho občanom siedmich krajín s prevažne moslimským obyvateľstvom vstup na územie USA, vyjadrili dnes viacerí republikáni v Kongrese, aj keď predstavitelia Trumpovej vlády trvajú na tom, že je to malá cena za bezpečnosť krajiny.

slovakia

left justify in out

Republikánsky senátor Rob Portman v televízii CNN povedal, že nový prezident by mal "spomaliť" a pracovať s kongresmanmi na tom, ako čo najlepšie sprísniť preverovanie cudzincov, ktorí vstúpia na územie Spojených štátov.

 

Portman uviedol, že všetci "by sa mali zhlboka nadýchnuť a prísť s niečím, čo dáva zmysel pre našu národnú bezpečnosť" i odráža fakt, že "Amerika bola vždy prívetivým domovom pre utečencov a imigrantov". USA sú podľa neho "majákom nádeje a príležitosti pre zvyšok sveta" a mali by takými aj ostať.

 

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell povedal, že podporuje prísnejšie kontrolné mechanizmy. "Ale tiež si myslím, že je dôležité pamätať, že k našim najlepším zdrojom vo vojne proti radikálnemu islamskému terorizmu patria moslimovia, a to v tejto krajine i v zahraničí," dodal pre televíziu ABC s tým, že je potrebná opatrnosť a že v konečnom dôsledku majú súdy rozhodnúť, "či to zašlo alebo nezašlo priďaleko".

 

Trump medzitým, ako zvyčajne prostredníctvom vyhlásenia na Twitteri, svoje kroky obhajoval a jeho poradcovia zdôrazňovali, že nové opatrenia sú potrebné pre bezpečnosť krajiny.

 

"Naša krajina potrebuje silné hranice a extrémne kontroly, TERAZ," napísal Trump. "Pozrite, čo sa deje po celej Európe a svete - hrozný neporiadok!"

 

Trumpov hovorca Sean Spicer kritiku na adresu kontroverzného zákazu vstupu odmietol s argumentom, že ide o bezpečnosť USA a zaistenie toho, že ľudia, ktorí prídu do krajiny, nespôsobia Spojeným štátom škody. Trumpov dekrét je prvým krokom na ceste k prísnejším kontrolám, dodal v televízii ABC.

 

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť (DHS) dnes oznámilo, že bude pokračovať v uplatňovaní zákazu napriek nariadeniu federálnej sudkyne, ktoré dočasne zakazuje vyhostiť z USA občanov siedmich krajín podliehajúcich Trumpovmu zákazu.

 

"Výkonné nariadenia prezidenta Trumpa zostávajú v platnosti - zakázané cestovanie je naďalej zakázané a vláda USA si vyhradzuje právo kedykoľvek zrušiť víza, ak si to bude vyžadovať národná bezpečnosť alebo bezpečnosť verejnosti," uviedlo ministerstvo.

 

Zmätočná situácia panovala na letiskách v USA, kde úrady zadržiavali utečencov a ľudí s platnými vízami, i letiskách mimo Spojených štátov, kde cestujúcich nevpúšťali na palubu lietadiel smerujúcich do krajiny.

 

Vyhlásenie DHS k nejasnostiam len prispelo, keď rezort uviedol, že bude "konať v súlade so súdnymi príkazmi", no súčasne vykonávať Trumpovo nariadenie, ktoré ministerstvo označilo za "prvý krok k opätovnému nastoleniu kontroly nad hranicami Ameriky a národnej bezpečnosti".

 

Ministerstvo dodalo, že prijaté obmedzenia sa dotkli menej než jedného percenta z vyše 325.000 cestujúcich medzinárodnou leteckou dopravou, ktorí prichádzajú do USA každý deň.

 

Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová hovorila podobne o veľmi malom percente zasiahnutých cestujúcich s tým, že prezidentov výnos je o "prevencii, nie zadržiavaní". Podľa Conwayovej slov v televízii Fox News nariadenie sudkyne z New Yorku "v skutočnosti vôbec neovplyvňuje prezidentovo nariadenie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies