Trumpománia v Izraeli: Po prezidentovi USA chcú pomenovať aj budúcu stanicu rýchlodráhy

NETKY.SK • 27 December 2017, 16:58 • 2 min
Trumpománia v Izraeli: Po prezidentovi USA chcú pomenovať aj budúcu stanicu rýchlodráhy

JERUZALEM - Novú vysokorýchlostnú vlakovú linku Tel Aviv - Jeruzalem by mohli potiahnuť až k Múru nárekov a zastávku tam pomenovať po Donaldovi Trumpovi.

slovakia

left justify in out

Snaží sa to presadiť izraelský minister dopravy Yisrael Katz. Podľa jeho plánu, ktorý je zatiaľ len v počiatočnej fáze, majú n trase vzniknúť ďalšie dve podzemné stanice rýchlodráhy a popod centrum Jeruzalemu má viesť vo viac ako trojkilometrovom tuneli. Projekt má stáť viac ako 700 miliónov dolárov (asi 590 miliónov eur) a v prípade schválenia potrvá jeho realizácia štyri roky.

Minister predložil plány na rozšírenie metra na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi izraelských železníc. Podľa jeho slov by táto linka zjednodušila prístup návštevníkov k Chrámovej hore a Múru nárekov. Nazvať stanicu po Donaldovi Trumpovi navrhuje z vďaky za jeho "odvážne a historické rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela".

Návrh ministra dopravy zrejme narazí na odpor medzinárodnej komunity, ktorá odmieta nadvládu Izraela nad východným Jeruzalemom a Starým mestom, ktoré si pričlenili počas vojnového konfliktu v roku 1967. Východný Jeruzalem chce za svoje hlavné mesto uzákoniť Palestína. Hovorca ministra Avner Ovadia uviedol, že napriek námietkam voči projektu očakávajú jeho schválenie v priebehu nasledujúceho roku.

Pri stavbe tunela k Múru nárekov má byť podkopaná aj oblasť pod politicky a nábožensky významným jeruzalemským Starým mestom, čím by sa zničili vrstvy archeologických pozostatkov z viac ako 3000-ročnej histórie mesta.

Vysokorýchlostné spojenie medzi Tel Avivom a Jeruzalemom v pôvodnom rozsahu plánujú otvoriť na jar 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies