Trump predĺžil jadrovú dohodu s Iránom

NETKY.SK • 13 Január 2018, 08:41 • 2 min
Trump predĺžil jadrovú dohodu s Iránom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump predĺžil "poslednýkrát" jadrovú dohodu s Iránom.

slovakia

left justify in out

Zároveň dal svojim európskym spojencom ultimátum, aby spoločne opravili "príšerné nedostatky" v medzinárodnej dohode, inak od nej Spojené štáty odstúpia. Vyjadril sa tak v piatok, pričom predĺžil zrušenie kľúčových ekonomických sankcií proti islamskej republike o ďalších 120 dní a ponechal tak historickú dohodu zatiaľ v platnosti.

Trump sa rozhodol presadzovať tvrdý kurz voči Iránu a medzinárodnú dohodu s touto krajinou najskôr odmietol znovu potvrdiť. Irán ju v roku 2015 uzavrel s USA, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou a Nemeckom. Teherán v rámci nej súhlasil s výrazným obmedzením svojho jadrového programu výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií. Spojené štáty vyzývajú na novú prísnejšiu dohodu, ktorá by zabránila jadrový aktivitám Teheránu na dlhšie ako desaťročné obdobie. Existujúcu dohodu Trump označil za "najhoršiu vôbec".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies