Trump nariadil zverejniť niektoré z tajných dokumentov o vražde Kennedyho

NETKY.SK • 27 Október 2017, 06:53 • 2 min
Trump nariadil zverejniť niektoré z tajných dokumentov o vražde Kennedyho

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nariadil vo štvrtok zverejniť niektoré z tajných dokumentov viažúcich sa k zavraždeniu prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963.

slovakia

left justify in out

Zverejnenie ďalších dokumentov zablokoval na žiadosť Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

 

Správa národných archívov a záznamov (NARA) tak zakrátko zverejní 2800 dokumentov. Trump nariadil, aby ďalšie dokumenty podliehali utajeniu po dobu 180 dní a opäť ich preskúmali vládne agentúry. Potom sa majú vyjadriť k tomu, či môžu byť zverejnené. Trump sa zdráhal vyhovieť žiadosti FBI a CIA, nakoniec však uznal, že nemá inú možnosť.

 

Váda mala do štvrtka zverejniť posledný balík dokumentov o vražde Kennedyho. Ide o vyše 3100 dokumentov obsahujúcich státisíce strán. Dosiaľ zverejnila približne 30-tisíc dokumentov.

 

V roku 1992 vtedajší americký prezident George H.W. Bush podpísal zákon, podľa ktorého majú byť všetky dokumenty týkajúce sa vraždy Kennedyho zverejnené do 25 rokov, ak aktuálny prezident USA nerozhodne, že by to mohlo poškodiť spravodajské služby, právny poriadok, vojenské operácie alebo zahraničné vzťahy. Tlak na transparentnosť bol vyvolaný čiastočne aj rozruchom v dôsledku konšpiračného filmu Olivera Stonea "JFK" z roku 1991.

 

Historci, ktorí sa venujú Kennedyho prípadu, však neočakávajú od nových dokumentov šokujúce informácie alebo také, ktoré budú v rozpore so závermi, že výhradne zodpovedným za vraždu Kennedyho bol Lee Harvey Oswald. Každopádne dokumenty poskytnú Američanom plnší obraz o tom, ako bol zabitý 35. prezident USA a ako prebiehalo následné vyšetrovanie.

 

Dokumenty by mohli osvetliť aj Oswaldov záhadný výlet do mexickej metropoly niekoľko týždňov pred atentátom. Môžu odhaliť aj nové podrobnosti o účasti USA na pokusoch zabiť kubánskeho vodcu Fidela Castra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies