Trump a Turnbull zdôraznili "trvalú silu a blízkosť" vo vzťahu USA a Austrálie

NETKY.SK • 29 Január 2017, 08:41 • 2 min
Trump a Turnbull zdôraznili "trvalú silu a blízkosť" vo vzťahu USA a Austrálie

WASHINGTON/CANBERRA - Prezident USA Donald Trump ubezpečil v sobotňajšom telefonáte francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že Spojené štáty sú oddané vojenskej aliancii NATO i zásade, že bremeno výdavkov na obranu musia znášať všetci členovia. Informoval o tom Biely dom.

slovakia

left justify in out

Trump v telefonickom rozhovore s Hollandom takisto vyjadril želanie spolupracovať s Francúzskom v celej škále záležitostí, predovšetkým v boji proti terorizmu a v oblasti bezpečnosti.

Trump počas prezidentskej kampane označil NATO za "zastaranú" organizáciu a naznačil, že USA možno nebudú pomáhať členom, ktorí neplatia svoj podiel nákladov na vojenskú obranu.

Biely dom informoval, že Trump a Hollande ocenili spoločné úsilie oboch svojich krajín pri likvidovaní militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku aj Sýrii.

Trump vyjadril Francúzom sústrasť nad stratou životov pri teroristických útokoch, ku ktorým došlo vo Francúzsku za posledné dva roky.

Prezident Trump telefonoval v sobotu aj s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom. Obaja zdôraznili "trvalú silu a blízkosť" vo vzťahu oboch krajín.

Podľa Bieleho domu sa obaja lídri zhodli, že tento vzťah je životne dôležitý pre mier, stabilitu a prosperitu v ázijsko-tichomorskom regióne, ale aj celosvetovo. Biely dom napísal v krátkom, dvojvetovom vyhlásení, že rozhovor trval 25 minút.

Turnbull bol piatym zahraničným lídrom, s ktorým sa Trump v sobotu telefonicky rozprával.

Prezident Trump mal telefonáty aj s lídrami Japonska, Ruska, Nemecka a Francúzska.





 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies