Koľko zamestnancov na Slovensku dostane trinásty plat? Toto číslo je prekvapivo nízke

NETKY.SK • 13 December 2018, 10:52 • 2 min
Koľko zamestnancov na Slovensku dostane trinásty plat? Toto číslo je prekvapivo nízke

BRATISLAVA - Trinásty plat tento rok dostane, prípadne už dostalo, 17 percent zamestnancov na Slovensku. Vyplýva to z analýzy mzdového portálu Platy.sk. Odmeny pritom firmy vyplácajú častejšie. Tie má totiž k dispozícii viac ako štvrtina pracovníkov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Najvyšší podiel zamestnancov s trinástymi platmi je v súkromných zahraničných spoločnostiach. Tento finančný benefit má k dispozícii až 27 percent z nich. Najhoršie sú na tom zamestnanci štátnych a obecných firiem. Iba 14 percent zamestnancov má k dispozícii trinásty plat. Najvyšší podiel zamestnancov s koncoročnými odmenami je u súkromných zahraničných a štátnych a obecných zamestnávateľov.

 

"Pri všetkých typoch zamestnávateľov však vidíme minimálne 25-percentný podiel pracovníkov, ktorí dostávajú na konci roka finančné odmeny," uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti Profesia, pod ktorú patrí aj portál Platy.sk.
 

img


Trinásty plat je nárokovateľná zložka mzdy, ktorá je dohodnutá v pracovnej, či kolektívnej zmluve. V nej sa spoločnosť zaväzuje, že ju vyplatí. Koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti, často podľa toho, ako sa danému zamestnancovi či celej firme v danom roku darilo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies