Tri rómske deti zomreli pri požiari dreveného prístrešku v Belehrade

NETKY.SK • 26 September 2014, 17:12 • 2 min
Tri rómske deti zomreli pri požiari dreveného prístrešku v Belehrade

BELEHRAD - Tri rómske deti vo veku päť, sedem a deväť rokov zahynuli dnes pri požiari v drevenom prístrešku, ktorý bol ich domovom na predmestí Belehradu. Srbský ombudsman vyhlásil, že zodpovednosť za ich smrť nesie sčasti aj srbský štát, pretože sa správa k Rómom ako k občanom druhej kategórie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Associated Press (AP). Belehradská záchranná služba uviedla, že deti zomreli v ohni, ktorý vznikol v rómskej osade okolo jednej hodiny nadránom od zapálenej sviečky, keď spolu s matkou spali. Tridsaťsedemročnú matku, ktorej sa podarilo uniknúť, zatkli pre neposkytnutie pomoci deťom.
     

Srbský ombudsman Saša Jankovič povedal, že za smrť týchto troch detí zodpovedá čiastočne štát, pretože "ignoruje neľudské životné podmienky" rómskej populácie. "Táto tragédia je ďalším bolestivým varovaním o situácii Rómov v ich neoficiálnych osadách. Treba prijať konkrétne opatrenia na zlepšenie ich životných podmienok," zdôraznil.
     

V Srbsku žije podľa odhadov pol milióna Rómov, čo je približne sedem percent populácie krajiny. Bývajú zväčša v dočasných provizórnych osadách a v minulosti boli často prenasledovaní členmi ultrapravicových zoskupení, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies