Tretinu preživších holokaustu trápi v USA chudoba

NETKY.SK • 28 Január 2017, 07:14 • 2 min
Tretinu preživších holokaustu trápi v USA chudoba

WASHINGTON - Tretina preživších žijúcich v Spojených štátoch trpí aj viac ako 70 rokov po holokauste – trápi ich chudoba.

slovakia

left justify in out

V USA žije 100.000 ľudí, ktorí prežili holokaust, a približne tretina z nich žije na hranici chudoby alebo pod ňou. Informovala o tom nezisková organizácie The Blue Card (Modrá karta), ktorá poskytuje preživším finančnú pomoc.

 

Preživší holokaustu čelia chudobe oveľa viac než ich ostatní rovesníci. Podľa amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb žije v chudobe desať percent Američanov starších ako 65 rokov. V prípade preživších je to 33 percent.

 

"Je to šokujúca štatistika," uviedol pre televíziu CNN Hanan Simhon, predstaviteľ organizácie Selfhelp pomáhajúcej obetiam nacistických zločinov.

 

Takmer polovica zo 100.000 preživších žije v New Yorku a okolí. Podľa Simhona je 52 percent z nich chudobných. Najhoršie sú na tom ľudia z bývalého Sovietskeho zväzu.

 

„Prišli v neskoršom období svojho života, až po páde Sovietskeho zväzu, a nestihli si už našetriť na dôchodok v systéme sociálneho zabezpečenia," vysvetľuje Simhon.

 

Za neľahkou finančnou situáciou preživších stojí viacero faktorov. "Mnohí sú sami. Počas vojny stratili rodiny, nemali alebo nemohli mať deti. Po príchode sem robili podradné práce, pretože nemali jazykové schopnosti. Dnes sú to osemdesiatnici a deväťdesiatnici a už je pre nich viac než ťažké zarobiť si na živobytie," povedala pre televíziu CNN Masha Pearlová, výkonná riaditeľka The Blue Card.

 

Preživší tiež prišli o všetky svoje majetky a do Spojených štátov prišli s prázdnymi rukami. Niektorí boli obeťami nacistických medicínskych experimentov a dodnes ich trápia následky vyžadujúce si nákladnú zdravotnú starostlivosť.

 

Jedným z nich je Sami Steigman. Pre CNN porozprával o tom, ako dlhé roky bojoval s hrdosťou a hanbou zároveň. V istom období sa dokonca stal bezdomovcom a rozmýšľal o samovražde. Až potom súhlasil s tým, že sa zaregistruje ako preživší a mentálne postihnutý, čo mu otvorilo dvere k podporovanému bývaniu a umožnilo dostať odškodné z Nemecka.

 

"Mnohí sa hanbia za to, že sú v takejto situácii. Majú pocit, že zlyhali dvakrát – najprv neboli schopní zachrániť svoje rodiny a teraz musia prosiť o pomoc. Keď idú do obchodu s kupónmi na potraviny, trasú sa a boja sa, že ich niekto uvidí. Hanbia sa," povedala Masha Pearlová.

 

Organizácia The Blue Card zaznamenala v uplynulom roku 20-percentný nárast žiadostí o asistenciu. Preživší sa totiž dostávajú do veku, keď potrebujú pomoc s každodennými aktivitami.

 

"Vymierame. O desať rokov tu už nebude žiadny preživší," povedala pre CNN 88-ročná Magda Rosenbergová, ktorá stratila celú svoju rodinu v koncentračnom tábore Auschwitz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies