Tretina zahraničného kapitálu v SR je z daňových rajov

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 09:58 • 2 min
Tretina zahraničného kapitálu v SR je z daňových rajov

BRATISLAVA - Zahraničné subjekty momentálne ovládajú 40,4 %, teda 22,3 mld. eur z 55,3 mld. eur z celkového základného imania slovenských firiem. Vlastníci z destinácií považovaných za daňové raje v tuzemských spoločnostiach upísali kapitál za viac ako 8 miliárd eur, čo predstavuje 36,2 % zo zahraničného kapitálu v slovenských firmách.

slovakia

left justify in out

Tuzemské subjekty kontrolujú 59,6 % z celkového základného imania a majú majetkový podiel v 81,3 % slovenských firiem. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko.

Najväčšími zahraničnými vlastníkmi z pohľadu ovládaného základného imania sú Holanďania, Nemci, Rakúšania a Taliani. Najviac slovenských firiem je zo zahraničia kontrolovaných majiteľmi z Maďarska, Česka, Rakúska a Nemecka. "Uvedené čísla poukazujú na skutočnosť, že zahraniční vlastníci investujú značné množstvo finančných prostriedkov do menšieho množstva väčších firiem. V daňových rajoch má matku 3 731 slovenských spoločností,“ skonštatoval riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak. 

Majitelia firiem so sídlom v Holandsku majú pod kontrolou viac ako 4 mld. eur, teda 18,1 % z celkovej hodnoty základného imania v slovenských spoločnostiach, riadeného zahraničnými subjektmi. S výrazným odstupom nasledujú nemecký kapitál s podielom 10,6 % a 2,3 mld. eur a rakúsky kapitál s 10,1-percentným podielom na celkovom základnom imaní. "Na základe výsledkov analýzy sú Holandsko a Cyprus stále veľmi vyhľadávané destinácie na optimalizáciu daňovej povinnosti. Vlastníci z Nemecka, Rakúska a Talianska potvrdzujú významné ekonomické prepojenie so Slovenskom v rámci exportu a importu, rovnako ako aj vzájomné vlastnícke väzby," uviedol analytik spoločnosti Bisnode Michal Řičař. 

Vlastníci so sídlom v Maďarsku majú podiel v 19,8 % z celkového počtu firiem, ktoré sú riadené zahraničnými subjektmi. Nasledujú majitelia z Českej republiky, Rakúska a Nemecka. "Na základe historickej prepojenosti a geografickej výhodnosti Slovenskej republiky sa dá pozorovať, že Maďarsko a Česká republika sú dominujúcimi štátmi, z ktorých prúdi zahraničný kapitál. Z toho vyplýva, že zakladajú a rozšijú firmy a ich záujem o slovenské podnikanie rastie. Totožná situácia, avšak v menšej miere je aj v prípade rakúskych a nemeckých podnikateľov, ktorí taktiež považujú slovenské prostredie za atraktívne a ich záujem sa kontinuálne zvyšuje," uzavrel Seliak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies