Tréner Karol Marko po vypadnutí Dukly: "Bola to škola života"

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 11:58 • 2 min
Tréner Karol Marko po vypadnutí Dukly: "Bola to škola života"

Tréner Karol Marko po vypadnutí Dukly: "Bola to škola života"

slovakia

left justify in out

img

Po odvete 2. predkola Európskej ligy s gruzínskym FC Zestafoni tréner banskobystrickej Dukly Karol Marko skonštatoval, že sa nemajú hráči za čo hanbiť. Vyslovil pravdu len polovičnú, pretože výkon v Gruzínsku označil za 50-percentný a určil ho aj za hlavného vinníka postupového prepadu.
Hanbiť sa za výkon Dukla doma po víťazstve 1:0 naozaj nemusela, vonku s debaklom 0:3 sa však sýto červenala a sypala si popol na hlavu. Karol Marko hneď po zápase v Zestafoni vedel, že je zle, pretože výkon súpera zniesol aj prísne parametre. Napriek tomu Dukla doma aspoň trochu Gruzíncov vyplašila, gól Ďuriša v 28. minúte zavelil do frontálneho útoku, ďalší balancoval na hrane. Futbalových'bohov sa jej však udobriť nepodarilo, rozhnevala si ich v prvom zápase natoľko, že jej neodpustili, vyplašenosť marcového zajaca, bojazlivosť domácich myší a naštrbenú sebadôveru pochybovačného melancholika.  
Tréner Karol Marko hneď po žrebe skonštatoval, že Zestafoni disponuje väčšou skúsenosťou, a práve skúsenosť bola jazýčkom na váhach. V kútiku srdca neúspech bude hrýzť hráčov možno dosť dlho a aj trénera Marka. Podpísali sa podeň viaceré dôležité drobnosti. "Srbskí rozhodcovia tentoraz podali veľmi dobrý výkon na obe strany a takýto, nechcem to opakovať, nám v prvom zápase nedopriali. Kto ide do lepších podmienok, je to pre neho jednoduchšie. V Zestafoni boli nezvyklé, ťažšie si nám na ne zvykalo, súperovi zasa, keď prišiel do lepšieho, o to ľahšie u nás."
Karol Marko použil na rozdielnosť životnej úrovne aj prirovnanie. "Ja by som si trebárs v Los Angeles zvykol veľmi rýchlo hoci aj zajtra, úplne bez problémov. Aj z toho pramenil len 50-percentný výkon v Gruzínsku, a to ma mrzí najviac, tam sme si zakopali postup. Doma sme pod určitým tlakom bojovali, no niektoré ťahy nám nevyšli, alebo nám ich nebolo súdené dotiahnuť."
Jednoznačne to bola hlavne pre mladých veľká škola. "Brašeň, Vajda, Seye, aj Michal Ďuriš, či ďalší takúto súťaž nehrali," súhlasil Karol Marko. "Gruzínci veľmi dobre a rýchlo ovládali loptu, narazili sme na trochu iný futbalový štýl, hráči videli aj iný život a ja verím, že si začnú viac vážiť náš slovenský. Malo by ich to posunúť trochu ďalej."
Takéto zápasy obrusujú hrany a Karol Marko len dúfa, že poučenie padne na úrodnú pôdu. "V príprave hráme všetci so známymi a je z toho nakoniec priateľský zápas, nie prípravný. Pohárový v EL má úplne iný náboj, odbremenili sme sa od známostí, pôsobia iné tlaky, a to nikdy nemôže byť na škodu."
Aké stopy zanechá vypadnutie na hráčoch možno len odhadovať. "Ja verím, že pozitívne," myslí si Karol Marko. "Presvedčili sa, čo treba, aby boli aj v takýchto zápasoch úspešní. Doma proti Zestafoni ich výkon narástol a ja dúfam, že z tejto cesty v Corgoň lige nezľavia."
Jeden z najskúsenejších hráčov Dukly stredopoliar Michal Pančík vyjadril ľútosť hlavne nad výkonom vonku. "U súpera sme inkasovali tri góly, snažili sme sa všetko zvrátiť doma, bohužiaľ, nepodarilo sa. Mali sme síce dosť príležitostí, niektoré sľubné akcie sme však nedotiahli do konca. Odchádzali aj sily, hrali sme fyzicky náročný futbal hore dole a takto ťažko vydržíte s dychom celých 90 minút. Súper sa udržiaval v hre veľmi rozumne, spoliehal sa na brejky, silami plytval menej."
Veľká snaha mohla zväzovať podľa Michala Pančíka nohy. "Aj ja som osobne túžil po góle, alebo po presnom centri, no zdramatizovať zápas sa nám viac nepodarilo. Naša slabina sa s nami vlečie už niekoľko sezón, nepremieňame vyložené šance a aj teraz sa prehĺbila. Tri góly sme mohli pokojne streliť, som o tom presvedčený."
Každý jeden z hráčov Dukly veril v postup, vrátane Michala Pančíka. "Bez ohľadu na nevydarený zápas vonku, doma sme si trúfali zrovnať manko a postúpiť. Podľa mňa aj súper fyzicky už vládal menej, mal toho, ako sa povie, plné trubky. Futbalový život ide ďalej, teraz preladíme na našu súťaž, nič sa nedeje, oddýchneme si, hlavy zdvihneme hore a ja verím, že budeme ešte silnejší a po Európskej lige zomknutejší."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies