Trasu cesty z Galanty do Nových Zámkov posúdi štúdia

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 13:24 • 2 min
Trasu cesty z Galanty do Nových Zámkov posúdi štúdia

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest (SSC) plánuje dať vypracovať štúdiu realizovateľnosti pre cestu prvej triedy I/75 Galanta - Šaľa - Nové Zámky v dĺžke 40 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Úlohou štúdie je podľa vyhlásenej verejnej súťaže návrh technicky, ekonomicky a environmentálne najvhodnejšieho riešenia trasy cesty s vyhodnotením už navrhnutých trás, prípadne doplnenie variantov a ich zhodnotenie.


Predpokladaná cena za vypracovanie štúdie realizovateľnosti pre cestu I/75 Galanta - Šaľa - Nové Zámky je 212,4 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (254,9 tis. eur vrátane dane). Príprava štúdie je plánovaná na päť mesiacov od uzavretia zmluvy s jej zhotoviteľom, lehota na predkladanie ponúk je 26. apríla. Cestári chcú na to využiť peniaze Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 (OPII).


"Cieľom štúdie je posúdiť realizovateľnosť jednotlivých stavieb cestného ťahu z hľadiska priechodnosti navrhovaných variantných trás v koridore cesty I/75 medzi mestami Galanta - Šaľa - Nové Zámky. Účelom je nájsť optimálne riešenie, ktoré spĺňa technické, dopravno-inžinierske, ekonomické a environmentálne parametre," vyplýva zo súťažných podkladov.


Vypracovanie štúdie realizovateľnosti je podmienkou pre správne rozhodnutie a určenie postupnosti výstavby, modernizácie a rekonštrukcie úsekov ciest a taktiež pri prípadnom rozhodovaní Európskej komisie o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v rámci OPII.


Cestári ešte v januári tohto roka vyhlásili verejné súťaže na štúdie realizovateľnosti pre cestu I/66 v úseku Slovenská Ľupča - Telgárt po hranicu Banskobystrického kraja s Prešovským a I/72 Brezno - Rimavská Sobota tiež v Banskobystrickom kraji. Predpokladané ceny za vypracovanie týchto štúdií počas šiestich mesiacov sú 440,55 tis. eur a 300,6 tis. eur bez dane.


Od konca vlaňajška trvajú súťaže na vypracovanie štúdií realizovateľnosti pre cesty I/68 Mníšek nad Popradom - Prešov a I/79 Vranov nad Topľou - hranica Slovenska s Ukrajinou v Prešovskom kraji. Odhadované náklady na zhotovenie štúdií v týchto prípadoch dosahujú 340 tis. eur a 430 tis. eur bez dane, lehota na ich vypracovanie je tiež šesť mesiacov a financované majú byť z peňazí Európskej únie a štátneho rozpočtu.


Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje cesty I. triedy a vykonáva pre ne investičnú činnosť. Generálne riaditeľstvo SSC je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky majú zastúpenie v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Bratislava má na starosti cesty I. triedy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, IVSC Žilina v Žilinskom a Trenčianskom kraji, IVSC Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji a IVSC Košice v Košickom a Prešovskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies