Trápia vás nočné mory? Vedec vám poradí, ako vedome kontrolovať svoje sny

NETKY.SK • 28 November 2017, 12:34 • 2 min
Trápia vás nočné mory? Vedec vám poradí, ako vedome kontrolovať svoje sny

Ak máte problémy so spánkom, tieto techniky vám podľa austrálskeho odborníka môžu pomôcť.

slovakia

left justify in out

Spánok je jedna zo základných biologických potrieb a je pre organizmus mimoriadne dôležitý. Jeho kvalita sa prejavuje nielen na nálade človeka, ale aj na samotnom zdravotnom stave. Pokiaľ teda dlhodobo trpíme nedostatkom spánku, môže to mať na nás veľmi negatívny dopad.

 

Ľudí s problematickým spánkom neustále pribúda. Do istej miery k tomu prispieva stresujúci životný štýl. V tejto oblasti sa realizovalo už viacero štúdii, ktorých úlohou bolo nájsť techniky umožňujúce navodenie pokojného odpočinku. Doposiaľ však ani jedna z nich nebola úspešná.

 

Doktor Denholm Aspy z katedry psychológie Adelaidskej univerzity testoval tri nové spôsoby, ako kontrolovať svoje sny, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že nebudete trpieť nočnými morami. Skupinu účastníkov rozdelil do troch kategórii, pričom každá testovala inú metódu.

 

Metóda „skúmanie reality“ funguje na princípe kontroly prostredia, v rámci ktorej si niekoľkokrát denne overujeme, či sa nám náhodou len nesníva.

 

Prerušovaný spánok by mal zasa dopomôcť k tomu, aby sme sa hneď dostali do takzvanej fázy REM, kedy sa nám sny zdajú najčastejšie. V takomto prípade sa treba po piatich hodinách zobudiť a následne opäť zaspať.

 

Mnemonické navodenie vedomých snov (MILD) rovnako zahŕňa prebudenie po piatich hodinách spánku, pričom je potrebné vizualizovať si, čo sa nám má počas ďalšieho spánku snívať. To podľa doktora Aspyho docielime opakovaním vety "Keď budem nabudúce spať, budem si pamätať, čo sa mi zdalo."

 

 Aspy uvádza, že: "Technika MILD funguje na tom, čomu hovoríme 'prospektívna pamäť', čo je typ pamäte, ktorej úlohou je pripomenúť si informácie v určitom budúcom čase či po istom deji. (...) Opakovaním vety, že si budeme pamätať to, čo sa nám zdá, vytvárame v pamäti zámer - a ten podporuje tvorbu vedomého sna."

 

Ukázalo sa, že pokiaľ sa jednotlivcovi podarilo zaspať do piatich minút od dokončenia techniky MILD, úspešnosť tvorby vedomých snov bola až 46 percentná a človek po prebudení nebol spánkovo deprivovaný.

 

Vedci hodnotia svoj výskum ako úspešný, priviedol ich totiž bližšie k vyvinutiu vysoko účinných techník navodzovania snov, čím sú opäť bližšie k definitívnemu riešeniu problému s nočnými morami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies