Štrajky pokračujú aj po schválení dôchodkovej reformy

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:48 • 2 min
Štrajky pokračujú aj po schválení dôchodkovej reformy

Štrajky pokračujú aj po schválení dôchodkovej reformy

slovakia

left justify in out

Vo Francúzsku dnes pokračovali štrajky proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú v stredu definitívne schválila dolná komora parlamentu. Do práce nenastúpili letoví dispečeri ani železničiari.
      Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dlhodobo odmieta ustúpiť tlaku odborárov a zdá sa, že štrajky a pouličné protesty už postupne strácajú na intenzite.
      To dnes priznal aj Jean-Claude Mailly, šéf odborovej centrály Force Ouvriere. Dianie okolo dôchodkovej reformy podľa neho zanechá vo francúzskej spoločnosti hlboké jazvy, hoci sa - ako pripustil - v protestnom hnutí už "prejavuje určitá únava".
      Na francúzskych letiskách dnes vybavili o 30 až 50 percent menej letov ako za bežnej prevádzky. Narušená bola aj vlaková doprava, výluky však boli menšie než pri predchádzajúcom štrajku zamestnancov vysokorýchlostných železníc.
      Komplikácie stále spôsobuje už mesiac trvajúci štrajk v prístave Fos-Lavera v blízkosti Marseille. V dôsledku neho viaznu dodávky surovej ropy do rafinérií, hoci pracovníci niektorých sa už rozhodli vrátiť do práce.      
      Celonárodné protesty a štrajky už týždne paralyzujú ekonomiku Francúzska a sťažujú život jeho obyvateľom. Postihnutá bola železničná doprava, zostali zatvorené mnohé školy a každej štvrtej čerpacej stanici došlo palivo v dôsledku štrajku zamestnancov rafinérií.
      Opoziční socialisti môžu aj po schválení v parlamente reformu napadnúť na Ústavnej rade, čo by však mohlo jej konečné presadenie len nakrátko oddialiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies