Štrajky odborárov vážne narušili železničnú dopravu

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:18 • 2 min
Štrajky odborárov vážne narušili železničnú dopravu

Štrajky odborárov vážne narušili železničnú dopravu

slovakia

left justify in out

img

Celonárodný štrajk odborových organizácií železníc TRANSNET a GDBA dnes vážne narušil vlakovú dopravu vo viacerých nemeckých spolkových krajinách.
      Dočasné výstražné štrajky od rána prebiehajú v Severnom Porýní-Vestfálsku, Bavorku, Sasku-Anhaltsku a Dolnom Sasku, postupne by sa mali pridať takmer všetky spolkové krajiny,
      K ochromeniu prevádzky došlo vo viacerých kľúčových železničných uzloch vrátane Frankfurtu nad Mohanom, Mníchova, Kolína nad Rýnom a Stuttgartu. Problémy sú na  regionálnych, diaľkových aj niektorých medzištátnych linkách. Podľa odborárov ide len o začiatok protestov.
      "Chceme vyslať signál zamestnávateľom, že to myslíme vážne," zdôraznil šéf odborového zväzu TRANSNET Alexander Kirchner. K štrajku sa doposiaľ pripojilo asi 700 železničiarov.
      Štrajk bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Zamestnanci chcú vyvinúť tlak na štátneho prevádzkovateľa Deutsche Bahn a šesť súkromných spoločností, aby zlepšili svoje ponuky v rokovaniach o mzdách, ktoré dospeli do slepej uličky.
      Cieľom odborárov je celoplošná mzdová dohoda, ktorá by znemožnila, aby súkromné spoločnosti dávali zamestnancom nižšie platy v snahe zvýšiť svoju konkurencieschopnosť pri získavaní lukratívnych železničných kontraktov. Mzdy železničiarov v súkromnom sektore sú až o 20 percent nižšie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies