Tour de France: Mont Ventoux je viac ako Alpe d'Huez či Tourmalet

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 16:24 • 2 min
Tour de France: Mont Ventoux je viac ako Alpe d'Huez či Tourmalet

MONT VENTOUX - Francúzi majú radi výzvy v športe a radi ich prepájajú s národnou hrdosťou. Zaradenie stúpania na Mont Ventoux v deň štátneho sviatku chápu ako výzvu pre najlepších francúzskych jazdcov v pelotóne Tour de France, aby sa chopili príležitosti a zabojovali o víťazstvo. V 103 ročníkoch Tour de France sa domáci jazdec stal víťazom práve 14. júla, teda v Deň dobytia Bastily, v 31 prípadoch. Zatiaľ naposledy sa to podarilo Davidovi Moncoutieovi z tímu Cofidis v roku 2005.

slovakia

left justify in out

Osobitnou kapitolou je Mont Ventoux? Prečo práve tento kopec v Provensálsku, teda mimo Pyrenejí či Álp, ktorý tento rok zaradili ešte len šestnástykrát do programu TdF, má byť tou najväčšou výzvou a nie napríklad Alpe d'Huez či Col du Tourmalet? Špecializovaný portál Cycling Weekly píše, že práve veterná takmer dvojtisícová hora bez vegetácie Mont Ventoux v sebe snúbi viacero atribútov, ktoré z nej robia kráľovnú medzi stúpaniami na Tour de France, ale aj v rámci celej Grand Tour, teda v sumáre Giro d'Italia a Vuelty.

 

"Ventoux je krutý a drsný ako Angliru, či Mortirolo, dominantný a čnejúci do okolitého sveta ako Etna či Puy de Dôme, svojím prostredím s bielymi skalami a bez vegetačného krytu pripomína mesačnú krajinu ako Col d'Izoard a je už aj dostatočne legendárny ako Alpe d'Huez a Tourmalet. Obor Provensálska obsahuje všetky tieto charakteristiky, preto je ikonou Tour de France a najmä v lete každoročným cieľom amatérskych cyklistov z celého sveta," píše Cycling Weekly.

Boh zla a despota cyklistov


Výstupy na Mont Ventoux majú aj svoju obrovskú históriu ešte dávno pred prvými cyklotúrami. Taliansky renesančný básnik Francesco Petrarca uskutočnil úspešný pokus o zdolanie tohto kopca už v roku 1336 a potom na papieri porovnal náročnosť tohto výstupu s najväčšími životnými výzvami. Francúzsky filozof 20. storočia Roland Barthes Mont Ventoux opísal ako "Boha zla, ktorý si rád žiada svoje obete a tiež despotu cyklistov, ktorý nikdy neodpúšťa slabým a rád vidí ľudí ako trpia." Prestížny cyklistický magazín zároveň pripomína, že Barthesove slová treba chápať ako básnickú hyperbolu, lebo v prípade dobrého počasia je jazda na Mont Ventoux "klasickým stúpaním s dĺžkou 20 km so všetkým, čo k tomu patrí, ale bez zvýšenej miery náročnosti." Podľa jazdca tímu Sky Nicolasa Rochea treba rozlišovať jazdu na bicykli do kopca a pretekanie do kopca a v tom druhom prípade patrí Mont Ventoux medzi najťažšie. Dodáva však, že "málo známe stúpanie Colle della Lombarda v Taliansku je minimálne rovnako náročné, len sa o ňom toľko nevie."

Simpson neodhadol, že začal hazardovať so smrťou


S Mont Ventoux sa spája aj jeden historicky veľmi smutný príbeh. Fatálny kolaps Brita Toma Simpsona z roku 1967, ktorý našiel tesne pod vrcholom svoju smrť, sa pripomína vždy, keď sa cyklisti na Tour de France štverajú na jeho vrchol. Simpson prišiel pred takmer 50 rokmi na Tour bojovať o celkové stupne víťazov a teda aj lukratívne prémie. Potreboval ich. Na jar si kúpil luxusný mercedes a potreboval ho splatiť. Úspech na Tour bol na to ideálnou príležitosťou.

 

Majster sveta z roku 1965 dával zo seba maximum, ale pred 13. etapou mu patrilo až ôsme miesto s odstupom vyše 8 minút za domácim lídrom Rogerom Pingeonom. Na Mont Ventoux bol rozhodnutý zaútočiť na etapové víťazstvo. Poháňala ho neochvejná viera, že na to má. Pred začiatkom osudného stúpania vytiahol fľaštičku s brandy a posilnil sa. Čakali ho 20-kilometrové galeje v ústrety bielej skale ošľahanej horským vetrom a on ju chcel zdolať ako prvý. Simpson spočiatku bol na čele, ale po 11 km trápenia sa začal prepadať. Bojoval, chcel sa vrátiť do boja o prvé miesto, ale nešlo to. Keď do konca stúpania zostali posledné tri kilometre, začal pozvoľna strácať vedomie. Potácal sa z jednej strany cesty na druhú a už nevnímal súperov, ktorí mu podávali fľaše s vodou.


"Nebuď blázon, daj si,“ nabádal ho úradujúci šampión Lucien Aimar. "To je koniec. Zlez z toho bicykla, lebo z neho padneš,“ pridal sa mechanik jeho tímu Harry Hall. Simpson nepočul, nevnímal.

 

Tvrdohlavo opäť nasadol na bicykel, kým z neho nespadol tak, že skončil v bezvedomí. Mechanici jeho tímu ho odniesli na kraj cesty, kde sa mu chystali poskytnúť umelé dýchanie. Bozk života však prišiel neskoro. Simpson umrel. Mal len 29 rokov… "Vo vrecku jeho trička sa našli tri ampulky s amfetamínom. Dve boli ešte plné. Keď neskôr prehľadali jeho izby, objavili ďalší doping. Ale tie lieky ho nezabili. Zabil sa sám, lebo neodhadol, že začal hazardovať so smrťou," píše sa v knihe o Tour de France pod názvom Príbehy starej dámy.


Na mieste, kde skonal Tom Simpson, stojí pamätník. Tour sa tam vrátila už po troch rokoch. Keď tadiaľ prechádzal legendárny Eddy Merckx, zastal, sňal si čiapku, chvíľu postál a až potom pokračoval ďalej. Simpson nikdy Tour nevyhral, ale vďaka svojmu smutnému príbehu sa stal jej legendou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies