Toto vás prekvapí: Odborníci tvrdia, že sa máme opaľovať bez ochranného krému a na pravé poludnie!

NETKY.SK • 16 August 2018, 12:19 • 2 min
Toto vás prekvapí: Odborníci tvrdia, že sa máme opaľovať bez ochranného krému a na pravé poludnie!

Ak chceme získať dôležitý vitamín D, nemôžeme sa chrániť UV filtrami a opaľovať by sme sa mali vtedy, keď je slnko najvyššie. Treba však dodržať toto.

slovakia

left justify in out

Tým, že svoju pokožku vystavujeme slnečnému žiareniu získavame veľmi dôležitý vitamín D. Táto látka sa podieľa na správnom fungovaní imunitného systému  a chráni nás pred civilizačnými chorobami. Ukázalo sa, že je veľmi dobrou prevenciou napríklad pred rakovinou prsníka a pľúc, ale bráni tiež vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

 

Ako uvádza portál www.preventivne.sk, celý svet bojuje s nedostatkom tohto vitamínu. Pritom, ako sa pre www.preventivne.sk vyjadril imunológ MUDr. Radovan Košturiak, stačí osem minút denne slnenia a naše telo získa, čo potrebuje. Avšak, treba vedieť, ako na to. „Vôbec vám nepomôže, keď sa v krásny teplý letný večer vyberiete na prechádzku. Už od tretej popoludní je to z pohľadu tvorby vitamínu D zbytočné,“ vysvetľuje Košturiak. V našich zemepisných šírkach je totiž možné vitamín D zo slnka získavať len v letných mesiacoch a len vtedy, keď je slnko najvyššie, teda na poludnie.

 

Ďalšou dôležitou skutočnosťou je, že ochranné krémy s UV filtrom zabraňujú tvorbe tohto vzácneho vitamínu. Ak ho chceme získať, pokožku ním ošetrenú mať nemôžeme. Zdá sa vám to ako úplný paradox voči tomu, čo tvrdia dermatológovia? Je to tak. Uvedomiť si však treba to, že nie je vhodné „pražiť“ sa na priamom slnku na poludnie bez opaľovacieho krému, osem minút napríklad v tričku na ramienka úplne postačuje. „Stačí krátka doba pôsobenia slnečných lúčov, ale na holú kožu bez opaľovacích krémov. Slnku treba vystaviť 25 percent povrchu tela,“ vysvetľuje pre portál www.preventivne.sk prof. MUDr. Mária Šimaljaková.

 

Všetko o účinkoch vitamínu D nájdete tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies