Toto sú vlastníci Váhostavu: Schránky na Cypre a piati Kostaričania

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 11:05 • 2 min
Toto sú vlastníci Váhostavu: Schránky na Cypre a piati Kostaričania

BRATISLAVA – Slovenská mimovládka Transparency International Slovensko ukázala ako vyzerá štruktúra akciovej spoločnosti Váhostav.

slovakia

left justify in out

Na úplnom vrchole tejto zložitej štruktúry je akciová spoločnosť Váhostav – SK, pod ňou sú ďalšie verejnosti známe firmy, ktoré sú spájané s Jurajom Širokým - Finasist, Druhá strategická a Prvá strategická.

 

Podiely v Prvej a Druhej Strategickej majú novozélandské firmy Draeger Holdings a Pakema Holdings. Odtiaľ idú väzby ďalej na Cyprus a Nový Zéland a dokonca až k piatim fyzickým osobám na Kostarike.

 

img

 

„Pozrite sa na to, ako komplikovane vyzerá akcionárska štruktúra VÁHOSTAVU, ktorý teraz ide nezaplatiť až 85 percent svojich dlhov malým dodávateľom. Ak ste poctivý podnikateľ, nech aj milionár, nemáte dôvod skrývať svoje vlastníctvo po schránkových firmách. Nie je hanbou, ak biznis niekedy nevyjde a skončí trebárs aj konkurzom, ale je nehorázne nastaviť si firemnú štruktúru tak, že podfuky s obchodnými partnermi sa robia veľmi ľahko,“ informuje Transparency International na svojom Facebooku.

 

„Podobne komplikované je to s dalšími firmami v Širokého impériu, Plastiku Nitra či Chemolak Smolenice opäť spoluvlastnia tie novozélandské schránky, softvérovú firmu bit-Studio zase schránka v Londýne,“ dopĺňa mimovládka.

 

Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 mil. eur v reštrukturalizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 %.

 

Ako v utorok informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, nezabezpečení podmienení, resp. nepodmienení veritelia majú dostať po 15 % svojich pohľadávok v objeme 15,7 mil. eur. Správkyňa v pondelok odovzdala návrh reštrukturalizačného plánu Váhostavu predsedovi veriteľského výboru a ten by mal o ňom rozhodnúť do pätnástich dní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies