Toto sú najlepšie mestá pre život za rok 2023

NETKY.SK • 13 December 2023, 09:09 • 2 min
Toto sú najlepšie mestá pre život za rok 2023

Spoločnosť Mercer prišla aj tento rok s rebríčkom najlepších miest pre život, ktorý vyhodnocuje na základe podrobných a komplexných údajov, zozbieraných dát a reálnych skúseností ľudí, žijúcich a pracujúcich v konkrétnych mestách.

slovakia

left justify in out

Rebríček takto zostavený je o to dôveryhodnejší, že spoločnosť Mercer vychádza z odpovedí ľudí - expatriotov, ktorí sa presťahovali na určité miesto za lepším životom a môžu teda naozaj porovnávať kvalitu toho-ktorého mesta z rôznych hľadísk.

Pre nás je zaujímavé, že Bratislava je z 241 hodnotených miest na 83. priečke. Pre porovnanie – Praha je na 71. priečke, Budapešť na 80. mieste, Soul a tajwanský Tchaj-Pej na 81. a 82. priečke, hneď za nami je hlavné mesto Spojených arabských emirátov Abú-Dabí (84) a Varšava (85).
Úplne na konci rebríčka sa ocitli  metropola Čadu N´Djamena (236.), Saná (238. – Jemen), Bangui (239. – Stredoafrická republika) iracký Bagdad (240.) a Chartúm (241. – Sudán).

A ktoré mestá môžeme hľadať na opačnom konci rebríčka? Pozrite si s nami najlepšie mestá pre život za rok 2023:

1. Viedeň, Rakúsko

Mesto plné kultúry, elegancie, vzrušujúcej histórie, s príjemným životným štýlom, ktoré myslí aj na životné prostredie. Typické pre svoje skvelé kaviarne, vinárničky, múzeá, toleranciu k cyklistom, jedinečný imperiálny nádych Rakúsko-uhorskej monarchie (s palácmi ako Schönbrunn, Hofburf, Belvedere…), internacionálne a predsa svojské, zanechávajúce si svoju tvár. Nájdete tu všetky svetové značky, ale stále tu funguje aj kultúra lokálnych trhov. Ľudia si pochvaľujú aj výbornú mestskú dopravu. Bonusom mesta je, samozrejme, Dunaj a okolité krásne lesy.

 2.  Zürich, Švajčiarsko

Mesto s viac ako 50 múzeami a 100 galériami, plné kultúrnych udalostí. Ľudia milujú tunajšie jazero s plážami, uvoľnenú tolerantnú atmosféru mesta, všadeprítomnú zeleň, fontány, pekné historické centrum. Snúbi sa tu v akurátnej rovnováhe pohodovosť životného štýlu s jeho biznisovou tvárou. Mesto je dostatočne veľké, aby bolo zaujímavé a nenudilo, a zároveň tak malé, že najdôležitejšie miesta máte po ruke aj pešo. Nevynechajte dom umenia Kunsthaus, či prechádzky po malebných štvrtiach Niederdorf a Oberdorf. Alebo si vyjdite na neďaleký kopec Uetliberg.

3.  Auckland, Nový Zéland

Jeho výhodou je skvelá lokácia uprostred nádhernej prírody. Romantické zálivy s úžasnými plážami, vodopády, lesy, lákajúce k túram... Auckland je tiež mestom rôznych kultúrnych a gastronomických festivalov, skvelých novozélandských vín, syrov, kuchyne. Môžete tu pestovať všetky možné vodné športy, navštíviť veľkú tunajšiu zoo, či len tak sa tešiť zo života, ako to Aucklandčania vedia...

 4. Kodaň, Dánsko

O Dánoch sa hovorí, že sú mimoriadne priateľskí a pohodoví. Okrem toho v ich metropole nájdete zábavný park Tivoli Garden, mnoho múzeí a skvelých reštaurácií. Zamilujete sa do malebnej prístavnej štvrte na nábreží s farebnými fasádami domčekov Nyhavn. Uchváti vás tunajšia botanická záhrada či zámok Rosenborg. Kodaňčania majú svoju mestkú pláž, radi sa zabávajú a dobre jedia – majú tu viaceré skvelé michelinské reštaurácie (skúste slávnu Nomu). Zamilujete si ich životný štýl hygge – užívať pekné drobnosti života.

5. Ženeva, Švajčiarsko

Elegantné mesto, ktoré stelesňuje to najlepšie zo Švajčiarska. Ide o jedno z najkozmopolitnejších miest sveta s mnohými medzinárodnými inštitúciami (nájdete tu sídlo Organizácie Spojených národov, Svetovej zdravotníckej organizácie, Vysokého komisariátu OSN pre utečencov, Svetovej obchodnej organizácie či Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu...), čo mestu dodáva nezameniteľný charakter. Je to mesto kvalitných hodiniek, syrov, čokolády, ale aj biznisu ... Máte to odtiaľto blízko do Francúzska, Talianska, je tu krásne a príjemne v každom období. Prechádzky okolo Ženevského jazera uprostred mesta si zamilujete.

V prvej desiatke sa umiestnili aj:

6. Frankfurt nad Mohanom, Nemecko – mesto plné moderných mrakodrapov, ale aj fascinujúcej histórie. Navštívte tunajšie múzeá, Katedrálu sv. Bartolomeja, Goetheho dom, nádherné farebné námestie Römerberg.

7. Mníchov, Nemecko - Metropola Bavorska s nádherným starým mestom, operou, miestnymi trhmi, pivárňami, anglickým parkom, príjemne živou pulzujúcou atmosférou. Samozrejme, musíte ochutnať miestne nezdravé, no famózne dobroty – klobásky, praclíky, bravčové koleno, údeniny, syry...

 

8. Vancouver, Kanada

Najlepšie zo severoamerických miest sa umiestnil kanadský Vancouver s nádhernou okolitou prírodou. Nevynechajte prechádzky v Stanley Parku, jazdu lanovkou na Grouse Mountain, pozorovanie veľrýb, či tunajšiu botanickú záhradu...

9. Sydney, Austrália

Okrem príjemných ľudí, ktorých si pochvaľuje celý svet sa Sydney pýši jedinečnou operou, prístavom, plážami, príjemným počasím, kráľovskou botanickou záhradou, pútavou históriou a energickou súčasnosťou.

10. Düsseldorf, Nemecko

Desiatku nejlepších miest pre život na svete uzatvára nemecký Düsseldorf.  Charakterizujú ho prechádzky po nábreží Rýnu, útulné pivárne aj honosné múzeá a galérie, skvelé služby a infraštruktúra, miestne trhy, zeleň, skvelá gastronómia…

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies