Toto ste možno o ľudskom oku netušili

NETKY.SK • 26 Január 2020, 10:33 • 2 min
Toto ste možno o ľudskom oku netušili

BRATISLAVA - Ako je to s mrkvou a zdravím očí? Kto by sa mal vyhnúť 3D filmom a prečo? Prečo by ste si mali dať pozor na náhlu zmenu farby očí? Tieto fakty o ľudskom oku ste možno ani netušili.

slovakia

left justify in out

Ľudské oko sa vyvíja niekoľko rokov

Oko je jedným z najmenších orgánov v ľudskom tele - jeho priemer zriedka presiahne 24 milimetrov a hmotnosť 28 gramov. Človek zrakom získava okolo 80 percent všetkých informácií. Podľa niektorých zdrojov oko dokáže za hodinu spracovať až 36 tisíc. To je ale len zlomok poznatkov, ktoré o jednom z najzložitejších orgánov v ľudskom tele vieme. Ľudské oko sa vyvíja až do siedmich rokov. Oko sa začína vyvíjať už počas štvrtého týždňa tehotenstva. V období prvých šiestich mesiacov sa u dieťaťa vyvíja schopnosť zamerať oči na predmet, zraková ostrosť dosahuje asi päť percent toho, čo u dospelého človeka. Polročné dieťa je schopné zamerať pohľad na nejaký predmet. V období deviatich mesiacov je zraková ostrosť desať percent. V jednom roku je potom zraková ostrosť asi 20 až 30 percent. Okolo siedmeho roka je vývoj zrakových funkcií u konca a dieťa by malo vidieť rovnako kvalitne ako zdravý dospelý človek.

 

Nápadná zmena farby očí môže byť príznakom ochorenia

Bezprostredne po narodení dúhovka takmer žiadny pigment neobsahuje, a preto je väčšina detí modrooká. Pigmentu postupom času pribúda a až okolo tretieho roku veku by mal byť definitívne ustálený, uvádza portál femina.cz. Len pri zhruba 15 percent ľudí sa farba očí mení v neskoršom veku. Ale v prípade, že sa farba očí zmení veľmi výrazne alebo sa mení len u jedného oka, môže ísť o príznak očného ochorenia.

 

img

 

Oko vie rozoznať 10 miliónov farieb

Názory na počet odtieňov farieb, ktoré je ľudské oko schopné rozoznať, sa líšia. Niektoré zdroje však hovoria až o 10 miliónoch farieb.

 

So slnečnými okuliarmi alebo bez?

Možno si hovoríte, že je lepšie si vziať nejaké slnečné okuliare ako žiadne, ale tmavé okuliare bez UV filtra môžu byť pre oči škodlivejšie ako okuliare žiadne. Pod tmavými sklami totiž dochádza k rozšíreniu zreníc a do očí, ak nie sú chránené kvalitným UV filtrom, tak preniká viac škodlivých lúčov, ktoré môžu viesť k trvalému poškodeniu zraku.

 

img

 

Mýtusy okolo mrkvy

Jedným z najčastejších mýtov, ktoré okolo mrkvy kolujú, je jej až zázračný vplyv na kvalitu zraku. Mrkva je síce pre zrak naozaj prospešná, nie ale o moc viac než rada iných potravín. Zraku prospešných potravín je celá rada. Napríklad málo známa je kurkuma, u ktorej je dokázané, že okrem veľmi pozitívneho vplyvu na zrak pôsobí tiež proti nádorovým ochoreniam. Pre dobrý zrak je podstatný tiež luteín - ten je obsiahnutý napríklad v obilí, ovocí a zelenine alebo vo vaječnom žĺtku. Na správne fungovanie enzýmov v oku má veľký vplyv zinok. Preto je dôležité konzumovať potraviny bohaté na tento minerál. Medzi tie patrí napríklad vajíčka, mlieko, tekvicové semienka, ustrice alebo pštrosie mäso.

 

3D filmy nie sú pre každého

Niektorí ľudia nie sú schopní rozoznať 3D obraz v kine alebo televízii. Problémy sa objavujú najmä v prípade tupozrakosti a škuľavosti, pri veľkom rozdiele v dioptriách alebo u ľudí, ktorí majú funkčné len jedno oko.
 

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies