Tóth: Je skvelé pre chôdzu, že Rusi neboli v Pekingu

NETKY.SK • 29 August 2015, 13:52 • 2 min
Tóth: Je skvelé pre chôdzu, že Rusi neboli v Pekingu

PEKING - Slovenský chodec Matej Tóth dosiahol životný zlatý úspech na majstrovstvách sveta v konkurencii, v ktorej chýbali ruskí reprezentanti.

slovakia

left justify in out

Vedenie ruskej atletiky sa rozhodlo neposlať na vrchol sezóny do Pekingu svojich chodcov a chodkyne z dôvodu masívneho podozrenia z dopingových metód v národnom športovom centre v Saransku. Rusi delegovali na MS iba jedného chodca Alexandra Jargunkina, ktorý sa nepripravoval v Saransku pod neslávne známym koučom Viktorom Čoginom. Napokon aj Jargunkina vyškrtli zo štartovej listiny sobotňajšej päťdesiatky, keďže mal pozitívny antidopingový test. Pekinskí medailisti na 50 km privítali, že nemuseli súťažiť s Rusmi.

"Som si istý, že tieto preteky v Pekingu boli čistejšie. Je skvelá správa pre atletiku a chôdzu, že ruskí reprezentanti nie sú na týchto majstrovstvách sveta," vyhlásil zlatý medailista Matej Tóth podľa AP.

Strieborný Austrálčan Jared Tallent bol ešte priamejší a kritickejší na margo Rusov. "Prvýkrát po dlhom čase máme ´čisté´ pódium pre medailistov. Som veľmi šťastný, že môžem stáť po boku práve s týmito mužmi, teda Tóthom a Taniim," vyhlásil Tallent.

Tridsaťročný Tallent sa v minulosti na vrcholných podujatiach musel neraz skloniť pred súpermi, z ktorých sa neskôr vykľuli dopingoví hriešnici. A išlo najmä o ruských chodcov. Na OH 2012 v Londýne ho takto neférovo zdolal Sergej Kirďapkin, na MS 2011 v Dägu Sergej Bakulin a Denis Nižegorodov.

Rusi v dostatočnom predstihu pred MS v Pekingu stiahli všetkých svojich chodcov z veľkých svetových podujatí. Potvrdili sa slová generálneho sekretára Ruskej atletickej federácie Michaila Butova, že na šampionáte nebude štartovať nik z tréningovej skupiny Viktora Čogina. Päťdesiattriročný tréner je podozrivý z podávania dopingu svojim zverencom, viac ako dvadsiati z jeho centra mali pozitívny test.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies