Tony Abbott: Austrália pritvrdí postoj voči terorizmu

NETKY.SK • 23 Február 2015, 09:51 • 2 min
Tony Abbott: Austrália pritvrdí postoj voči terorizmu

SYDNEY- Austrálska vláda zmenami v zákonoch pritvrdí postoj voči terorizmu. Legislatívne opatrenia, ku ktorým pristúpila tamojšia vláda po prehodnotení aktuálnej teroristickej hrozby, oznámil dnes austrálsky premiér Tony Abbott.

slovakia

left justify in out

Nové opatrenia budú podľa agentúry DPA zakazovať obyvateľom účasť v militantných skupinách a obmedzia tiež tzv. kazateľov nenávisti. Na základe tohto bezpečnostného hodnotenia vyplynulo, že "Austrália vstúpila do novej, dlhodobej éry zvýšenej teroristickej hrozby, s oveľa významnejším "domácim" prvkom," uvádza sa vo vyhlásení Abbottovho tlačového úradu.

 

Dodatky v zákonoch umožnia príslušným úradom napríklad anulovať občianstvo, ako aj odobrať nárok na dvojité občianstvo.

 

"Nemôžeme dovoliť zlým ľuďom, aby našu dobrú vôľu zneužili proti nám," dodal Abbott.

Opatrenia budú tiež zahŕňať vyššie vládne výdavky na rozvoj novej protiteroristickej stratégie, vymenovanie národného protiteroristického koordinátora a zmeny v protiteroristickom výstražnom systéme.

 

K preskúmaniu bezpečnostného stavu Austrálie pristúpila jej vláda v auguste po tom, ako vyjadrila obavy nad hrozbou zo strany teroristov domáceho pôvodu. V septembri vláda zvýšila stupeň celonárodnej bezpečnostnej výstrahy pred hrozbou terorizmu na vysoký.

 

Podľa zistení austrálskej vlády bojuje po boku džihádistických bojovníkoch v Sýrii a Iraku najmenej 90 Austrálčanov. Úrady tiež vedia o vyše 30 bojovníkoch, ktorí sa vrátili do Austrálie, ako aj o najmenej 140 jednotlivcoch, ktorí tam žijú a poskytujú podporu pre zahraničné militantné skupiny. Austrálska bezpečnostná a spravodajský služba prešetruje podľa DPA tisícky podnetov a osôb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies