Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získal čínsky disident Liou Siao-po

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:05 • 2 min
Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získal čínsky disident Liou Siao-po

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získal čínsky disident Liou Siao-po

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získal väznený čínsky disident Liou Siao-po. Oznámil to dnes nórsky Nobelov výbor.
      Cenu mu udelili za "jeho dlhodobý a nenásilný boj za základné ľudské práva v Číne". Nórsky Nobelov výbor vyjadril presvedčenie, že medzi ľudskými právami a mierom je úzky vzťah.
      Päťdesiatštyriročný Liou Siao-po je literárny kritik a historik, a prodemokratický aktivista. V roku 2008 sa stal jedným zo spoluautorov a prvých signatárov Charty 08, dokumentu, ktorý vyzýva na rozsiahle politické reformy v Číne. Vzorom tohto manifestu bola československá Charta 77. Doteraz ju podpísalo viac ako 10.000 ľudí.
      Krátko po zverejnení charty Lioua zatkli. V decembri 2009 ho odsúdili na 11-ročné väzenie za podvratnú činnosť proti štátu. Za mrežami je dodnes.
      V roku 1989 sa zúčastnil na prodemokratických protestoch na pekinskom Námestí nebeského pokoja, za čo bol perzekvovaný a väznený.
      Pod jeho nomináciu na Nobelovu cenu za mier sa začiatkom tohto roku podpísalo aj 51 poslancov Národnej rady SR, vrátane bývalých predsedov parlamentu Františka Mikloška a Pavla Hrušovského, ako aj vyše tridsať osobností spoločenského, kultúrneho, vedeckého a občianskeho života.
      Udelenie Nobelovej ceny čínskemu disidentovi zjavne vyvolá pobúrenie čínskeho komunistického režimu. Peking už pred tým varoval, že takýto krok by poškodil čínsko-nórske vzťahy.
      Cenu zahŕňajúcu 10 miliónov švédskych korún (1,07 milióna eur) udelia v Oslo 10. decembra. Zatiaľ nie je jasné, kto ju preberie.
      Vlani získal Nobelovu cenu za mier americký prezident Barack Obama.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies