Francúzov pobúril Johnsonov list adresovaný Macronovi

NETKY.SK • 26 November 2021, 12:12 • 2 min
Francúzov pobúril Johnsonov list adresovaný Macronovi

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v reakcii na list britského premiéra Borisa Johnsona o migračnej kríze zrušil v piatok plánované stretnutie so svojou rezortnou kolegyňou zo Spojeného kráľovstva Priti Patelovou.

slovakia

left justify in out

Darmanin v komunikácii s Patelovou vyjadril sklamanie nad listom adresovaným francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho Johnson žiada, aby prijal späť všetkých migrantov, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali cez Lamanšský prieliv.

 

img

 

Šéf francúzskej diplomacie navyše vyjadril pohoršenie nad skutočnosťou, že predseda britskej vlády spomínanú správu zverejnil na sociálnych médiách. "Zverejnenie (listu) celú situáciu iba zhoršilo. Preto musím naše nedeľňajšie stretnutie vo (francúzskom meste) Calais zrušiť," napísal Darmanin Patelovej v správe, do ktorej mala AFP možnosť nahliadnuť.

 

 

Prečítajte si tiež: Martin Klus: Nenávisť šíria extrémisti aj niektorí politici

 

Francúzsko plánovalo hostiť v Calais ministrov z Francúzska, Belgicka, Holandska, Nemecka a Británie, ako aj predstaviteľov Európskej komisie. Stretnutie, ktorého hlavnou témou bude lamanšská migračná kríza, sa však nakoniec uskutoční bez Spojeného kráľovstva. "Zverejnený list britského premiéra považujeme za neakceptovateľný a v rozpore s diskusiami, ktoré sme viedli s našimi partnermi," uviedol pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia francúzskeho ministra vnútra. "Preto už Patelová nie je pozvaná na toto stretnutie ministrov," dodal.

 

img

 

Macron a Johnson sa v stredu večer dohodli na zintenzívnení opatrení s cieľom predchádzať úmrtiam migrantov na mori. Obaja politici spolu telefonovali po tom, ako sa v Lamanšskom prielive potopil čln s migrantmi, ktorí sa pokúšali dostať z Francúzska do Británie. Pri tragédii zahynulo 27 ľudí. "Navrhujem, aby sme uzavreli bilaterálnu dohodu o opätovnom prijímaní, umožňujúcu návrat nelegálnych migrantov, ktorí prejdú cez Lamanšský prieliv," uviedol vo štvrtok Johnson v spornom liste. Ako dodal, tento krok by značne znížil, ak nie zastavil, prechody migrantov, zachránil tisíce životov, a to tým, že by zásadne narušil obchodný model zločineckých gangov, ktoré stoja za prevádzaním ľudí.

 

K téme: Emmanuel Macron a Boris Johnson zakročia proti prevádzačom migrantov

 

V liste spomína viacero opatrení, ktoré majú zabrániť nelegálnym prechodom medzi oboma krajinami. Navrhuje napríklad spoločné policajné hliadky na francúzskych plážach, využívanie dokonalejšej techniky vrátane senzorov a radarov, hliadkovanie v teritoriálnych vodách oboch krajín, letecké monitorovanie aj pomocou dronov či zdieľanie spravodajských informácií.

 

img

 

Tento rok sa podľa údajov britskej tlačovej agentúry PA cez Lamanšský prieliv preplavilo viac ako 25 700 ľudí. To je 3-krát viac než celkový počet za vlaňajšok.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona