TL play off: Košice o rekordný titul, majster známy najneskôr 24. apríla

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 13:38 • 2 min
TL play off: Košice o rekordný titul, majster známy najneskôr 24. apríla

BRATISLAVA - Už v piatok 11. marca odštartuje prvými zápasmi play off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže 2015/2016. Ako obhajca trofeje a zároveň víťaz základnej časti Tipsport ligy do nej vstúpi HC Košice, ktorý sa vo štvrťfinále stretne s ôsmym tímom záverečnej tabuľky MHC Mountfield Martin. Druhá HK Nitra nastúpi proti siedmemu MsHK Žilina.

slovakia

left justify in out

O dva dni neskôr odohrajú svoje série ďalšie dve dvojice - HC'05 Banská Bystrica si zmeria sily s Duklou Trenčín a majster z roku 2013 HKM Zvolen privíta na domácom ľade HK Poprad. Všetky série play off sa hrajú klasicky na štyri víťazné zápasy. Štvrťfinálové sa skončia najneskôr 24. marca, semifinále sa začne o tri dni neskôr a potrvá maximálne do 9. apríla. Meno nového a v poradí už 23. majstra spozná hokejová verejnosť najneskôr 24. apríla, kedy je na programe prípadné siedme finále.

 

"Dostali sme sa do najvzrušujúcejšej časti sezóny a preto sa teším na napínavé súboje o postup do finále Tipsport Ligy a zároveň na bitku o už 23. víťaza našej najvyššej hokejovej ligy, ktorý získa Pohár Vladimíra Dzurillu," povedal Richard Lintner, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej riadiacej extraligu.

 

Do play off vstúpi ako najväčší favorit obhajca. "Oceliari" si víťazstvo v základnej časti a miestenku do Ligy majstrov zaistili už dávnejšie. Do play off vstupujú z prvého miesta už deviatykrát v histórii, čo je rekord najvyššej slovenskej súťaže, a ďalšie chcú pridať priamo v play off.

 

Košičania získali titul v dvoch uplynulých sezónach a ak sa im to podarí aj teraz, vyrovnajú svoju rekordnú majstrovskú sériu v rade. Tri prvenstvá po sebe dosiahli ako doteraz jediný tím v ročníkoch 2008/09-2010/11. Ešte väčšia motivácia pre nich je, že môžu získať rekordný deviaty titul a osamostatniť sa tak na čele historickej tabuľky súťaže. Momentálne majú na konte osem a o prvenstvo sa delia so Slovanom Bratislava, ten však úž štyri sezóny pôsobí v medzinárodnej Kontinentálnej hokejovej lige. Na treťom mieste najúspešnejších tímov je s tromi prvenstvami Trenčín, o jedno menej má Zvolen a posledným tímom, ktorý sa radoval z titulu je Žilina.

 

Na prvý titul si stále brúsia zuby fanúšikovia spod Zobora. Nitrania obsadili aj v uplynulých dvoch ročníkoch druhé miesto po základnej časti, no vyťažili z neho "iba" bronzovú a v roku 2014 historickú striebornú medailu. Bez šance nie sú ani vlaňajší finalisti z Banskej Bystrice, či Zvolenčania. Prekvapiť však môžu aj ďalší. "Logicky sa dá uvažovať, že víťaz základnej časti je aj najväčší favorit. Za seba môžem povedať, že je niekoľko reálnych favoritov na zisk majstrovského titulu. Keď sa pozrieme na minulú sezónu, tak to finále až také jednoznačné nebolo. Vidíme, že veľa mužstiev pred play off zbrojilo, získalo niekoľko nových akvizícií a snažili sa utužiť tímy. Dosť hráčov, ktorí boli zranení počas ZČ, sa na play off vracajú. Očakávam veľmi tvrdé boje. Bude záležať od športovej formy a samozrejme aj od šťastia. Sám si nedovolím určiť víťaza," povedal Lintner.

 

Osmička štvrťfinalistov má zaistenú účasť aj v nasledujúcom ročníku najvyššej súťaže. Skalica, ktorá nenastúpila na tri zápasy a vylúčili ju z ligy, je automaticky prvým zostupujúcim. Deviate Piešťany budú o zachovanie príslušnosti v Tipsport Lige bojovať v baráži s dvojicou finalistov I. ligy Bardejovom a Novými Zámkami.

 

Nový majster získa aj vynovenú trofej - Pohár Vladimíra Dzurillu. Jeho dizajn navrhol akademický sochár Jozef Barinka, ktorý navrhol aj pôvodný pohár. Pohár váži 31 kg a pripomína slávny Stanley Cup. Autor najkrajšieho gólu základnej časti, ktorého vyberú fanúšikovia, bude rovnako ako vlani nosiť počas play off Zlatú prilbu. Pokračuje aj divácka anketa o najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov (MVP). Nástupca minuloročného víťaza Košičana Gabriela Spilara si odnesie trofej - Zlatú korčuľu Slovnaft play off Tipsport Ligy.

 

Slovensko by mohlo mať v ďalšom ročníku opäť dve miestenky v hokejovej Lige majstrov. Prvú majú isté Košice ako víťaz základnej časti, druhú získa nový majster. Pokiaľ by ním boli "oceliari", miestenku nezíska ďalší finalista, ale druhý tím po základnej časti, čiže Nitra.

 

Dornič: Košice nám sedia, pokúsime sa o malý zázrak

Napriek tomu, že si hokejisti MHC Martin v 1. kole play off Tipsport Ligy skrížia hokejky s úradujúcim majstrom a víťazom základnej časti a vo všeobecnosti sa im dávajú minimálne šance na úspech, flinty do žita nehádžu. Košičanov chcú potrápiť a postupom do semifinále sa postarať o malý zázrak.

 

"Uvedomujeme si silu súpera, Košice sú jasný favorit. Budem spokojný, ak hráči odovzdajú maximum a nechajú na ľade všetko," vyslovil sa pre TASR pred štvrťfinálovou sériou tréner MHC Ivan Dornič. Tím z Turca si na súpera verí. "V základnej časti sme s Košičanmi odohrali zakaždým vyrovnané partie. Doma sme s nimi uhrali v riadnom hracom čase tri remízy, aj vonku to boli vždy tesné zápasy. Nám ako súper sedia."

 

V bránke sa budú Martinčania spoliehať na reprezentanta Michala Dzubinu, ktorý odchytal drvivú väčšinu zápasov základnej časti. Obrane velí skúsený Ján Tabaček, o góly by sa mal starať najmä prvý útok v zložení Filip Surovka, Peter Galamboš a Martinš Cipulis. Pred play off navyše posilnili tím aj striedačku, keď k dvojici Ivan Dornič - Ján Galamboš pribudol Ladislav Spišiak a svojimi skúsenosťami pomohol MHC k postupu do vyraďovačky. "Našimi hlavnými zbraňami sú bojovnosť a kolektívny duch. Vieme, že Košice inkasovali suverénne najmenej gólov v základnej časti. Na striedačke sme traja, viac hláv - viac rozumu, takže verím, že sa nám spoločne podarí nájsť ten správny recept na prekonanie ich prepracovanej defenzívy," povedal Dornič.

Martinčania prekĺzli do play off na poslednú chvíľu, postup si zabezpečili až v záverečnom 54. kole. "Som veľmi rád, že sme splnili cieľ zo začiatku sezóny a udržali pod Turcom najvyššiu súťaž. Posledný mesiac som cítil na seba veľký tlak, keďže viacerí sa dožadovali môjho odvolania. Poďakovanie patrí aj vedeniu, že ma podržalo, na lavičku mi dokonca pridali dlhoročného priateľa a odborníka Ladislava Spišiaka, ktorý nám veľmi pomohol."

 

Hráči MHC vstupujú do štvrťfinálovej série s pocitmi, že ako outsider nemajú čo stratiť. Môžu iba prekvapiť, o čo sa budú všetkými silami snažiť. "Padla z nás ťarcha a proti Košiciam budeme hrať uvoľnene, čo nášmu mužstvu vyhovuje. Chceme súpera čo najviac potrápiť. Pokúsime sa o malý zázrak. Určite by bolo pre všetkých odmenou, keby sme jeden či dva zápasy série vyhrali, ale ak hovorím o zázraku, myslím tým postup do semifinále. Chceme hrať tak, aby sme svojou hrou potešili našich fanúšikov," dodal Dornič.

 

Košice s jasným cieľom, Čada: Potvrdiť rolu favorita

 V pozícii jednoznačného favorita série vstúpia hokejisti HC Košice do štvrťfinále play off Tipsport Ligy proti MHC Martin. V zápasoch proti ôsmemu tímu základnej časti chcú zverenci Rostislava Čadu potvrdiť majstrovské ambície. Výhodou košického tímu môže byť dlhodobá herná pohoda.

 

Košickí hokejisti si prvenstvo v základnej časti zabezpečili dve kolá pred jej koncom a bolo jasné, že vo štvrťfinálovej sérii sa stretnú s ôsmym tímom. Práve otázka, kto to bude, bola zodpovedaná až v "hodine dvanástej." Čierny Peter napokon zostal Piešťancom, ktorí si zahrajú baráž a do play off sa dostali Martinčania. "Výhodu majú najmä v tom, že ich nedávne zápasy boli akoby play off. Zvládli to a opadla z nich nervozita," uviedol pre TASR košický útočník Jiří Bicek a na margo hokejistov Martina ďalej poznamenal: "Sezónu určite už teraz hodnotia kladne, keďže sa dostali do play off. Na nás je stále tlak a musíme sa s ním vyrovnať. Martinčania majú viacero hráčov, ktorí toho už dosť odohrali. Našou výhodou naopak môže byť to, že prvé dva zápasy máme na domácom ľade," dodal Bicek.

 

Po rozpačitých výsledkoch v úvode základnej časti boli "oceliari" suverénni. Príchod Rostislava Čadu tímu mimoriadne prospel a Košičania pod vedením staronového trénera prehrali iba sedem zápasov. "Mužstvo sa na play off pripravovalo prakticky počas celej sezóny. Nedá sa povedať, že ideme hrať úplne inak ako v základnej časti. U nás je latka stále daná tak, že sa od nás v každom zápase očakávali víťazstvá. Ani v play off to nebude inak. Teraz sa však zmažú všetky tabuľkové rozdiely. Sme však favorit a podľa toho sa budeme musieť správať na ľade," uvedomuje si Bicek pozíciu svojho tímu.

 

Vzájomné zápasy Košíc a Martina, ale aj výrazný bodový rozdiel či herná pohoda v závere základnej časti, jednoznačne hovoria v prospech východniarov. Náročný košický divák nič iné ako postup neberie. "Zápasy sa musia hrať na víťazstvá a to platí pre všetkých. Vieme o tom, že sme v pozícii favorita, no je na nás, aby sme sa s tým vyrovnali. Martinčanom sa podaril postup, nálada v ich tíme je preto určite dobrá. Je na nás, aby sme to nepodcenili a zápas odohrali tak, aby sme boli po stretnutí spokojnejší my," povedal pre TASR tréner "oceliarov" Rostislav Čada.

 

Ak sa do prvého zápasu, ktorý je v Steel aréne na programe v piatok o 17.00 h, nič mimoriadne nestane, Košičanom bude chýbať iba Marek Bartánus. Robustný útočník si na nedávnej reprezentačnej akcii zranil rameno, no už sa zapojil do tréningového procesu. "Jeho návrat závisí najmä na ňom a na tom, ako bude pokračovať jeho rehabilitácia. On hrať chce, no ja by som nebol rád, keby svoj návrat unáhlil. Možné ďalšie zranenie by totiž, takmer s určitosťou, znamenalo koniec jeho sezóny," upozorňuje tréner Čada.

 

Hokejová minulosť viacerých košických hráčov je spojená s martinským klubom. Práve z Turca pochádza skúsený útočník Peter Bartoš, v Martine hrával i obranca Juraj Cebák a aj nedávna ofenzívna posila Tibor Varga. "Strávil som tam sezónu a pol, mám na to pôsobenie pekné spomienky, ale teraz to ide bokom. Oni sa dostali do play off, čím splnili svoj cieľ a budú hrať uvoľnene. Je na nás, aby sme im nedali šancu pocítiť, že môžu uspieť. Hrali sme proti nim šesť zápasov, mužstvá sa už poznajú, tak si myslím, že prekvapiť jeden druhého nemáme čím," zhodnotil kvality svojho bývalého zamestnávateľa Varga.

 

Po odchodoch Vargu, ale aj dávnejších stratách Františka Skladaného a Rastislava Špirka je jednou z najvýraznejších osobností Martinčanov brankár Michal Dzubina. Ten si v aktuálnej sezóne, vo veku 33 rokov, vybojoval premiérovú pozvánku do reprezentácie. "Je špecifický brankár. Nemá výraznú slabinu. Tradičným receptom môže byť častá streľba," povedal Varga. Štvrťfinálová séria medzi HC Košice a MHC Martin štartuje v piatok o 17.00, druhý zápas je na programe o deň neskôr v rovnakom čase.

 

Majster proti Martinu s bilanciou 5:1 a úspešnou históriou

Hokejisti HC Košice sa prebojovali do play off najvyššej slovenskej súťaže rekordný deviatykrát z prvého miesta po základnej časti a chcú získať aj rekordný deviaty titul. Do cesty sa im na úvod postaví Martin, ktorý si zabezpečil účasť vo vyraďaovačke až v poslednom 54. kole.

 

Vzájomná bilancia zápasov z tejto sezóny hovorí pred štartom série jasne v prospech obhajcov titulu z dvoch posledných sezón. "Oceliari" sa stretli s "kosačkami" dokopy šesťkrát a v piatich prípadoch sa tešili z víťazstva. Martinčania potrápili svojho súpera najmä na domácom ľade. Košičania tam prehrali hneď v prvom stretnutí v 6. kole 2:3 po samostatných nájazdoch, ďalšie dva vyhrali 2:1 po predĺžení a 4:3 po nájazdoch.

 

Aj v Steel aréne to bolo až na jedno stretnutie iba o jednom góle. Východniari vyhrali 2:1, 4:2 a v poslednom vzájomnom zápase v 51. kole 4:3, pričom po druhej tretine prehrávali 1:3. Napriek tesným výsledkom idú do štvrťfinálovej série ako jasný favorit. V závere základnej časti sa navyše naladili dvomi vysokými víťazstvami nad Popradom (7:1) a Duklou Trenčín (7:0). Martin si definitívne zabezpečil účasť v poslednom kole po chudobnom triumfe v Poprade 1:0 po nájazdoch.

 

V prospech "oceliarov" hovoria aj tímové štatistiky. V ZČ strelili 156 gólov oproti 106 Martina, no spoľahnúť sa môžu najmä na bezkonkurenčne najlepšiu obranu v súťaži. Košice inkasovali iba 85 gólov, MHC o 41 viac. Lepšie sú aj v presilovkách (18,52% - 15,51%), oslabenia išli o niečo viac Martinu (85,79% - 84,86%). Najproduktívnejším hráčom Košíc je veterán Peter Bartoš so 45 bodmi, Tibor Varga nazbieral o tri menej. V Martine sa o body starali najmä Peter Galaboš (30), obranca Ján Tabaček (28) a František Skladaný (24). V bránke sa budú spoliehať na Michal Dzubinu, ktorý odchytal takmer všetky stretnutia základnej časti, kým "oceliari" sa opierali o vyrovnané duo Marcel Melicherčík a Tomáš Halász.

 

V doterajšej histórii play off sa tímy stretli štyrikrát a vždy boli úspešnejší Košičania. V sezónach 1997/98, 2002/03 a 2013/14 vyradili Martin už vo štvrťfinále, pričom nestratili ani jeden zápas (pozn. v sezóne 1997/98 sa hralo na 3 víťazstvá). V ročníku 2009/10 na seba narazili v semifinále a Košice vyhrali 4:1 na zápasy.

 

Košice - Martin v play off:

1997/98, štvrťfinále: Košice 3:0 na zápasy

2002/03, štvrťfinále: Košice 4:0 na zápasy

2009/10, semifinále: Košice 4:1 na zápasy

2013/14, štvrťfinále: Košice 4:0 na zápasy

 

Vzájomná bilancia zápasov z tejto sezóny z pohľadu Košíc: 2:3 pp a sn (v), 2:1 (d), 2:1 pp (v), 4:2 (d), 4:3 pp a sn (v), 4:3 (d)

 

Kompletný program štvrťfinálovej série, všetky o 17.00 h:

1. zápas, 11. marca: Košice - Martin

2. zápas, 12. marca: Košice - Martin

3. zápas, 15. marca: Martin - Košice

4. zápas, 16. marca: Martin - Košice

prípadne

5. zápas, 19. marca: Košice - Martin

6. zápas, 21. marca: Martin - Košice

7. zápas, 23. marca: Košice - Martin

 

Dvojice a termíny 1. kola (štvrťfinále) play off:

Košice (1) - Martin (8) /11., 12., 15. a 16. marca, prípadný 5., 6. a 7. zápas: 19., 21. a 23.3./

Nitra (2) - Žilina (7) /11., 12., 15. a 16. marca, prípadný 5., 6. a 7. zápas: 19., 21. a 23.3./

Zvolen (3) - Poprad (6) /13., 14., 17. a 18. marca, prípadný 5., 6. a 7. zápas: 20., 22. a 24.3./

Banská Bystrica (4) - Trenčín (5) /13., 14., 17. a 18. marca, prípadný 5., 6. a 7. zápas: 20., 22. a 24.3./

Pozn.: všetky zápasy majú začiatok o 17.00 h

 

Konečná tabuľka základnej časti Tipsport Ligy 2015/2016:

1. Košice 50 28 9 4 9 156:85 106

2. Nitra 50 30 3 1 16 160:129 97

3. Zvolen 50 24 7 6 13 171:131 89*

4. Banská Bystrica 50 25 4 5 16 155:115 88

5. Trenčín 50 16 7 7 20 114:143 69

6. Poprad 50 18 3 11 18 139:149 68*

7. Žilina 50 18 4 6 22 117:138 68

8. Martin 50 14 4 5 27 106:126 55

-------------------------------------------------

9. Piešťany 50 11 7 4 28 115:156 51

SR 20 18 1 1 0 16 22:83 5

 

*-Popradu a Zvolenu odpočítali po skončení základnej časti tri body

Pozn.: Skalicu vylúčili zo súťaže a jej výsledky anulovali

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies