Nedostatok čipov ochromil české automobilky! Hrozí podobný scenár aj na Slovensku?

NETKY.SK • 18 Október 2021, 07:00 • 2 min
Nedostatok čipov ochromil české automobilky! Hrozí podobný scenár aj na Slovensku?

PRAHA - České automobilové závody minimálne do konca roka utlmia či úplne prerušia výrobu áut.

slovakia

left justify in out

České automobilky tento rok v dôsledku globálneho nedostatku procesorov vyrobia o štvrť milióna vozidiel menej, čo predstavuje pokles tržieb o 200 miliárd CZK (7,87 miliardy eur). Združenie automobilového priemyslu (AutoSAP) v nedeľu oznámilo, že výroba osobných vozidiel v septembri medziročne klesla o 53,1 % na 56 157 áut.

 

 

img

 

Pilier českej ekonomiky

Združenie uvádza, že nedostatok čipov rozšíri dôsledky vlaňajšieho pandemického lockdownu a vyzvalo vládu k spusteniu podporného pandemického programu, ktorý mal počas minulého roka firmám kompenzovať mzdy zamestnancov prinútených zostať doma.

 

Súvisiaci článok: Automobilky zápasia s nedostatkom čipov. Škoda hlási výpadky vo výrobe

 

"Už v auguste nás podstatne zasiahlo omedzenie výroby a septembrová štatistika potvrdzuje tento negatívny trend," cituje agentúra Reuters z vyhlásenia AutoSAP. Najväčšia česká automobilka Škoda Auto oznámila, že od budúceho týždňa podstatne zníži alebo preruší výrobu vo svojich fabrikách. Výrazný útlm vo výrobe predpokladá minimálne do konca roka.

 

img

 

Automobilový sektor je hlavným pilierom českej ekonomiky. Zamestnáva 180 000 ľudí a predstavuje štvrtinu priemyselnej produkcie. Združenie uvádza, že automobilky stratia na tržbách 120-miliárd CZK (4,7-miliárd eur)a o ďalších 80 miliárd CZK (3,1-miliárd eur) prídu dodávatelia dielov.

 

Strata vo výške 200 miliárd CZK (7,8-miliárd eur) zodpovedá približne 3,3 % očakávaného tohtoročného nominálneho hrubého domáceho produktuPodľa agentúry Reuters majú v Česku svoje montážne továrne aj Toyota a Hyundai, ktorý bol najmenej ovplyvnený nedostatkom procesorov.

 

Prečítajte si tiež: Čakacie doby na nové autá sa stále predlžujú

 

Zamestnanci sa obávajú prepúšťania

Kríza výroby v spoločnosti Škoda Auto si vyberá personálnu daň. Automobilka od (18. októbra) až do konca roka výrazne obmedzí či úplne zastaví produkciu vo všetkých troch českých závodoch. To podľa súčasných informácií odborov vyvolá veľké sťahovanie zamestnancov vo firme.

 

Pre mnohých z nich by spoločnosť inak nemala využitie. V novembri preto začne vo väčšej miere presúvať ľudí na iné pozície. Zamestnanci sa obávajú prepúšťania. Informoval o tom server e15.cz.  "V motoristickom žargóne sa tomu hovorí asi takto: "Spiatočku dávať nebudeme, ale preradíme na nižšiu rýchlosť, ktorá je však plná sily," píšu odbory vo firemnom týždenníku Škodovácký odborář.

 

img

 

V tomto týždni sa v závodoch v Mladej Boleslavi a v Kvasinách nevyrábali autá v pondelok a utorok. V budúcom týždni sa v českých závodoch nebude podľa odborov vyrábať, až na výnimky, prakticky celý týždeň.

 

Spoločnosť chce pozastavenú produkciu v závodoch využiť na firemnú inventúru a na dokončovanie desaťtisícov rozpracovaných áut, ktoré v súčasnosti stoja na odstavných parkoviskách.

 

Veľké personálne zmeny

Obmedzovania výroby až do konca roka sa obávajú zamestnanci, ktorí majú strach, že pre nich nebude mať firma prácu. Škoda zamestnáva v Česku viac než 35-tisíc ľudí a priemerná hrubá mzda vo firme prekračuje 50-tisíc Kč (1 968 eur) mesačne. 

 

Podľa odborov sa v automobilke od 1. novembra chystajú veľké personálne zmeny. Podľa odborárskeho predáka firmy Jaroslava Povšíka bude od budúceho mesiaca pripravená tzv. redukovaná norma obsluhy.

 

img

 

Spoločnosť chce maximálne využiť prirodzenú fluktuáciu kmeňových aj agentúrnych zamestnancov. Na uvoľnené miesta sa tak napríklad presunú zamestnanci, pre ktorých automobilka v ich pôvodnej pozícii nemá prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona