Tipsport extraliga: Zvolen zdolal Banskú Bystricu, Nitra vyhrala v Košiciach

NETKY.SK • 13 Január 2014, 08:53 • 2 min
Tipsport extraliga: Zvolen zdolal Banskú Bystricu, Nitra vyhrala v Košiciach

KOŠICE - Obidve družstvá začali s pozornou defenzívou a vyrážali do rýchlych protiútokov. Prvá šancu si vypracovali "oceliari" v oslabení, keď sa v 3. minúte za chrbát hosťujúcej obrany dostal Spilar, no zoči-voči Kristanovi neuspel.

slovakia

left justify in out

O štyri minúty neskôr na opačnej strane otvorili skóre duelu po chybe Hyláka Bajtek - 0:1. Aj v nasledujúcom priebehu sa obraz hry nezmenil, hráči oboch tímov dobre korčuľovali, dohrávali súboje a hrozili po brejkoch. V 11. minúte napriahol v presilovej hre o jedného hráča domáci obranca Klouček, stav sa však nezmenil. Šance sa striedali na oboch stranách, najväčšiu z nich mal dve minúty pred koncom úvodnej dvadsaťminútovky Jenčík, s jeho únikom v oslabení si poradil pozorný Kristan.

V aktívnej hre pokračovali protagonisti oboch družstiev i na začiatku druhej tretiny. V 24. minúte sa ocitol v dobrej streleckej pozícii Ručkay, Hylák podržal svoj tím. O päť minút neskôr sa v brejkovej situácii dvoch proti jednému ocitli Gmitter s Hrnkom a druhý menovaný po milimetrovej prihrávke prekonal nitrianskeho gólmana - 1:1. Hostia odpovedali v 32. minúte po premenenom trestnom strieľaní Lukáša Nováka, ktorého pri úniku v oslabení nedovolene atakoval Klouček - 1:2. Na opačnej strane sa v 38. minúte po skončení svojho trestu dostal k puku na útočnej modrej čiare Cebák, no Kristan sa ani po tretíkrát v zápase nenechal zaskočiť.

Vstup do tretieho dejstva vyšiel ideálne hosťom, ktorí sa v 42. po zmätkoch pred domácou bránkou dostali do dvojgólového vedenia. Gól zaznamenal do odkrytej bránky Segľa - 1:3. O minútu neskôr vyhnal Hyláka z bránky strelou do pravého horného rohu König - 1:4. Vzápätí aktívni hostia napálili konštrukciu košickej bránky, no v 48. minúte inkasovali z hokejky Kloučeka, ktorý zužitkoval presilovku 5 proti 3 - 2:4. O osude stretnutia rozhodol v 53. minúte gólom v oslabení Tománek, ktorý v úniku namieril pomedzi Riečického betóny - 2:5. V závere mohol prikrášliť víťazstvo hostí Lelkeš, trafil iba konštrukciu košickej bránky.

HC Košice - HK Nitra 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)
Góly: 29. Hrnka, 48. Klouček - 7. Bajtek, 32. L. Novák (tr. str.), 42. Segľa, 43. König, 53. Tománek. Rozhodovali: Romaško (Rus.), Kubuš - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 6:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, striedanie: 43. Riečický namiesto Hyláka, 5325 divákov

Hlasy po zápase
Anton Tomko, tréner HC Košice: "Z našej strany to bol nešťastný zápas. Videli sme, že Nitra prišla brániť stredné pásmo a čakal na naše chyby. Súperovi to vyšlo do bodky a vyškolil nás v efektivite pri zakončení. Nevyužili sme vyložené šance a šťastena sa otočila na druhú stranu. Stretnutie bolo o tom, že Nitra využila maximum zo svojich príležitostí. Chceli sme hrať ofenzívne a otočiť vývoj, no nevyšlo nám to a pykali sme za každú chybu." 
 
Karol Kolečáni, asistent trénera HK Nitra: "V Košiciach sa nevyhráva ľahko, preto sme veľmi spokojný s výsledkom. Základom víťazstva bol spoľahlivý výkon Kristana, ktorý napravil naše chyby. Tých nebolo málo, chytil asi štyri samostatné nájazdy. Prvá tretina nebol z našej strany oslnivá a skórovali sme po jedinej šanci. V druhej sme hru vyrovnali a paradoxne, keď sme sa dostávali do pohody, tak sme inkasovali po chybe na modrej čiare. Napokon sa nám to podarilo otočiť a streliť ďalšie góly."

Zvolen doma zvíťazil nad Banskou Bystricou

Hostia si pred zápasom vyslúžili lepšiu hraciu kartu, doslova tromfovú, keď v novom roku si užili trikrát víťazstvá na rozdiel od súpera. Zvolenčania kráčali od prehry k prehre, po Silvestri až štyrikrát, o to viac túžili v pohronskom derby pokoriť 'baranov'. Trvalo presne 30 sekúnd a prvýkrát rozvlnili sieť, medzi obrancami sa presadil nekompromisnou strelou pod žŕdku Michal Chovan a potrestal tak aj dosť ľahkovážne striedanie hostí. Na vyrovnanie sa čakalo až do 17. min, po vhadzovaní sa puk od Hudeca dostal k Whiteovi, Američan obkrúžil bránku a šikovne zasunul puk popri žŕdke za chrbát Šimka.

V druhej tretine strieľali góly len domáci, v 25. min svoj prvý extraligový po troch rokoch účinkovania v najvyššej súťaži vykúzlil prudkou strelou obranca Ťavoda a keď v 38. min Brabenec lišiacky po obstreľovaní bránky našiel medzeru medzi húfom tiel, naladil Zvolenčanov na trojbodový záber. V čerstvej histórii derby zápasov uviazli v pamäti predchádzajúce dva v prospech Zvolenčanov s pozoruhodným skóre 8:0 a 6:1. Oba debakle zapríčinili, že sa o potencii 'baranov' začalo vtipkovať a aj v tomto zápase nepresvedčili. Síce častejšie strieľali, vynútili si tlak, aj nohy mali ľahšie a často vyhrávali osobné súboje, šance spaľovali tak intenzívne, že zo zápasom od začiatku hazardovali.

Postupne pohoreli Bendík, White, Handlovský tesne pred prvou prestávkou, potom opäť až dvakrát Gašpar, Lunter, Lamper a aj Konečný v 34. min, keď zblízka trafil len lapačku Šimka. Domáci využívali príležitosti efektívnejšie a vedomí si náskoku, v tretej tretine vsadili hlavne na pozornú obranu. Pri žŕdke Whita v 44. min mali v oslabení aj kus šťastia, ubránili sa aj dvom presilovkám súpera, v 52. i 55. min mal dvakrát na hokejke kontaktný gól Konečný, a to všetko sa podpísalo pod ich ťažko vybojované víťazstvo, ktoré okorenil ešte v 56. min v presilovke P. Zuzin.

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly: 1. Michal Chovan, 25. Ťavoda, 38. Brabenec, 56. P. Zuzin - 17. White. Rozhodcovia Jonák, J. Konc - Holienka, M. Valach, vylúčení 5:2, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 3140 divákov.

Hlasy po zápase
Július Šupler, tréner Zvolena: "Bolo to veľmi dobré stretnutie, správne derby so všetkým, čo má mať, s tempom, kulisou. Som rád, že chalani zabrali, zvíťazili a podali kolektívny výkon. Šancí bolo dosť, mužom číslo jedna bol Marek Šimko. Snažili sa aj chalani vpredu, bojovali, preto aj im patrí poďakovanie."
 
Vladimír Országh, kouč B. Bystrice: "Naším najväčším problémom bola koncovka a domáci brankár. Výkonom sme dali zabudnúť na dve predchádzajúce prehry so Zvolenom, pretože výsledok mohol byť aj opačný. Jednoducho sme nemali svoj deň. Inak to bol veľmi dobrý zápas, boli sme aktívni, vypracovali si množstvo šancí, no boli sme pri nich nerozhodní. Veľa chýb sme neurobili a keď sa vyskytla, tak nás súper potrestal, výsledok je pre nás príliš krutý."
 
Ján Ťavoda, strelec gólu Zvolena, svojho premiérového v extralige: "Môj gól ma veľmi potešil, no chcel by som vyzdvihnúť hlavne chalanov, mne to už raz muselo tam padnúť, aj keď som čakal veľmi dlho. Hneď som sa poďakoval otcovi, no to si neviete predstaviť, aký je to pocit, premiérový gól, navyše v derby. Vo Zvolene som už tretí rok, minulú sezónu som bol od polovice zranený, nedohral som ju. Teraz pomastím brušká aj chalanom, sľúbil som im pečené prasiatko. Teraz len dúfam, že vystupňujeme formu a bude sa nám dariť, najmä v playoff."
 
Rastislav Konečný, útočník B. Bystrice: "Keby som poznal recept na premieňanie šance, tak by sme zvíťazili. Prehra ma veľmi mrzí, fanúšikovia urobili skvelú atmosféru. Šance nás pochovali, súpera naopak, preto to takto skončilo. Je fajn, že sme kombinovali, prihrávali si, no góly sme nestrieľali, preto sme smutní. Nejaký komplex z Bystrice nepociťujeme, je tu veľká rivalita, tešil som sa na zápas, no výsledok je pre nás krutý. Ja som takéto derby zažil prvýkrát a strašne som chcel vyhrať, každá prehra mrzí, táto mnohonásobne viac."

Poprad vyhral nad Martinom

Pod Tatrami sa od úvodu viac bojovalo ako hralo. Kombinácia viazla na oboch stranách a v úvodnej tretine tak diváci sledovali len nezáživnú hru bez väčších šancí. Brankári mali roboty najmä pri nerovnovážnom počte hráčov na ľade. V prvej presilovke Sýkora nastrelil tyč, vzápäti Lapšanský namiesto strely v dobrej príležitosti prihrával. Skóre však "kamzíci" otvorili práve týmto útokom v ďalšej presilovke, úspešným strelcom bol Lapšanský. Martin odpovedal o 4 min Važanom a do kabín šli tímy za vyrovnaného stavu. 

V druhej časti pokračoval menej záživný hokej. Misky váh sa výraznejšie prehupli na stranu domácich keď vynikajúci v prečíslení pred brankárom Čechom zakombinovali Brejčák s Drábekom a druhý menovaný poslal Podtatrancov do vedenia. Martin mohol v presilovke v závere prostrednej časti streliť kontaktný gól, avšak namiesto zdramatizovania si zápas skazil. Najskôr v oslabení unikol Štals a Lapšanský presnou strelou ponad betón zvýšil na 3:1, aby ten istý hráč krátko po skončení oslabenia z dorážky skompletizoval svoj hetrik – 4:1.

Dlho sa zdalo, že MHC už s výsledkom nedokáže nič urobiť. Poprad hral svoj zápasový štandard a súpera nepúšťal k šanciam. Až v 49. minúte zaskočil Markovič Sidora strelou spoza obrancu a bolo 4:2. Vzápätí mal Mountfield k dispozícii dve presilovky, ani jednu však nedokázal zužitkovať. V závere sa hostia hotovali znížiť, presne 4 minúty pred koncom však úderom do hlavy zbytočne oplácal Drábekov predošlý zákrok a poslal svoj tím do štyroch. Hostia skúsili v závere ešte hru bez brankára a Matejka 21 sekúnd pred treťou sirénou vykresal tretím gólom iskierku nádeje, no vyrovnať hostia už nestihli. 

HK Poprad - MHC Mountfield Martin 4:3 (1:1, 3:0, 0:2) 
Góly: 10., 37., 39. Lapšanský, 30. Drábek - 13. Važan, 49. Markovič, 60. Matejka. Rozhodovali: Lokšík - Gavalier, Smrek, vylúčení: 7:3, navyše: Suchý - Smrek obaja 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 1283 divákov

Hlasy po zápase
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Spokojní sme len s bodmi. Nenadviazali sme na dobrý korčuliarsky výkon z posledných dvoch zápasov. Viazla nám kombinácia, víťazstvo sme ubojovali vďaka strelecky disponovanému Lapšanskému. Vedenie 4:1 nesmieme za žiadnych okolností stratiť."

Daniel Babka, tréner MHC: "Začali sme slušne. Inkasovaný gól nás nabudil a dokázali sme vyrovnať. Celá druhá tretina sa hrala prevažne v domácej obrannej tretine, no boli sme to my, čo sme po chybách inkasovali. V záverečnej časti sme sa snažili súperov náskok stiahnuť, ale tretí gól padol už neskoro."

Skalica doma bodovala

Domáci nastúpili do zápasu s tabuľkovým susedom s improvizovaným zložením, v zadných radoch bez 6 obrancov zo štandardnej zostavy. Prvú sľubnú príležitosť zápasu mal Lažo už v 2. minúte, ale Lašáka strelou z uhla neprekvapil. Skaličania hrali od 4. minúty presilovku po vylúčení Pozníka a Obdržálek svojím gólom početnú výhodu domácich zužitkoval. Skaličania si vynútili miernu prevahu, viac sa hralo pred Lašákom. Hostia mohli skórovať po zaváhaní Krejčiříka na modrej čiare, ale chýbala im presnosť pri zakončení. Vyrovnania sa v 11. minúte dočkali, keď od modrej čiary Lipovského po ľade prekonal Novajovský. To už Trenčania hru vyrovnali a ohrozovali domáceho brankára najmä strelami od modrej čiary. Bekhend Preisingera v 16. minúte však skončil v Lašákovej lapačke. Domáci mali aj ďalšie dobré príležitosti, ale ani Kutálek či Školiak a v poslednej minúte ani Mráz už neskórovali. Hral sa celkom svižný hokej, obe mužstvá sa snažili o rýchly prechod do útoku. 

Druhú časť začali obe mužstvá so štyrmi hráčmi, ked koncom 1. tretiny boli pre vzájomné napadnutie vylúčení Šátek a Klíma. Pozornosť Lašájka vyskúšal Stieler, ale gól nedal. Lipovského pre zmenu ohrozil Trenčan Rusnák, ale jeho strele chýbala väčšia presnosť. Následne mali dobré príležitosti Obdržálek a Kulha, zostali však nevyužité. Hostia hrali od 24. minúty presilovku po vylúčení Mikésku, ku ktorému pribudol aj Barák. napriek 35-sekundovej prebahe o dvoch hráčov Trenčania gól nedali. Potom mali domáci dve presilovky po vylúčení Liptáka a Nemčíka, ale zaujala iba Obdržálkova strela do Lašáka. Až Mrázova strela v 35. minúte si šťastne našla cestu do siete Lašákovej bránky a domáci sa tak ujali vedenia. V nasledujúcej minúte bol v úniku faulovaný Preisinger, trestné strieľanie však nepremenil. Pekná akcia prvého skalického útoku v 37. minúte skončila presnou strelou Obdržálka do Lašákovej masky. Následne boli vylúčšní Preisinger a Pozník a hralo sa 4:4. Ťažkú strelu Nemčíka od modrej čiary s námahou kryl Lipovský. Deväť sekúnd pred klaksónom bol vylúčený domáci Lažo, ale hostia presilovku nevyužili. 

Dobrú šancu mal v 45. minúte hosťujúci Rusnák, potom aj Petroviský, ale Lipovský so šťastím zachránil. V tejto minúte sa hostia predsa len dočkali gólu zásluhou dôrazu Komínka, ktorý zblízka prekonal Lipovského. Domáci potom mali od 46. minúty početnú výhodu a vylúčenie Novajovského využili za 5 sekúnd Kulhom. Následne hostia otvorili hru a skúsili vyrovnať nepriaznivý stav. V 52. minúte sa strhla na ľade šarvátka, po ktorej boli vylúčení dvaja domáci a jeden hosťujúci hráč, hralo sa 5:4. Trenčania však svoju presilovku opäť nevyužili. Na 4:2 sa podarilo v 55. minúte zblízka zvýšiť Šátkovi. V 57. minúte bol vylúčený domáci Kulha za útočný faul a hostia sa rozhodli pre hru 6:4 bez brankára. Na 3:4 znížili Mikulom. Zápas sa tak zdramatizoval, ale domáci už zaslúžené tesné víťazstvo ubránili.

HK 36 Skalica - Dukla Trenčín 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Góly: 5. Obdržálek, 35. Mráz, 46. Kuľha, 55. Šátek - 11. Novajovský, 45. Komínek, 59. Mikula. Rozhodovali: Bundil, Novák - Junek, Tvrdoň, vylúčení: 7:7, navyše: Mráz (Skalica) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1366 divákov.

Hlasy po zápase
Andrej Výboh, tréner Skalice: "Čo sa týka nášho herného prejavu, boli sme dynamickejší, pristupovali sme k súperovi agresívne, mali sme lepší prechod do stredného pásma, aj zakončenie nám vychádzalo. Dokázali sme si vytvoriť dostatočný počet streleckých príležitostí. Vedeli sme, že Trenčín je silný v priestore pred bránkou, pripravovali sme sa na to, aby sme eliminovali tento ich tlak pred naším brankárom. Som rád, že i napriek záverečnému náporu súpera sme víťazstvo ubránili, za čo patrí chlapcom poďakovanie."

Milan Staš, tréner Trenčína: "Z našej strany to bolo hneď zo začiatku vlažné. Domáci mali lepšiu pohyblivosť, boli všade prví. Nezačali sme zápas tak, ako sme si pred ním povedali. Žiaľ, nezlepšilo sa to ani počas ďalšej hry. Viazla nám súhra, chýbala agresivita korčuľovania, aj keď sme hráčov na to nabádali. Napriek tomu sme mohli siahnuť na nejaké body, no v závere súper odskočil o dva góly. Aj keď sa nám podarilo v power-play dať kontaktný gól, v závere sme už vyrovnať nedokázali. Bol to náš najslabší výkon vonku, čo som ja pri mužstve."

Piešťany vyhrali nad Žilinou

Ako prví pohrozili Žilinania, keď dostal puk za obrancov Slovák, blafákom však na Tomeka nevyzrel a Valášek pálil spomedzi kruhov nad. Trest prišiel v 19. minúte, keď počas presilovky pálil od modrej Brňák, jeho strela bola tečovaná a skončila až v sieti – 1:0.

V 25. minúte unikla dvojica Stupka – Lušńák, prvý menovaný prihrával pred bránu, ale Lušňák sa k zakončeniu už nedostal. V 34. minúte opäť Stupka, tentokrát v úlohe zakončujúceho hráča, keď si položil aj gólmana, ale dostal sa s pukom za bránku, odkiaľs a mu nepodarilo skórovať. V 39. minúte otáľal s rozohrávkou hosťujúci Ostrčil, puk mu vzal Románek a zvýšil vedenie domácich na 2:0. O minútu neskôr išli na trestnú lavicu domáci Bučka aj hosťujúci Slovák, viac priestoru vyhovovalo domácim, Holovič našiel pred bránkou Filipa a ten bekhendom zvýšil na 3:0. 

Žilinčania sa snažili niečo s výsledkom spraviť a v úvode tretej časti domácich zatlačili, ale Vaculína aj Tomasa Tomek bravúrne vychytal. V 58. minúte roztlieskala domáce tribúny opäť prvá formácia. Lušňák vybojoval puk za bránou, Holovič sa s ním natlačil pred bránu, ešte akciu vyšperkoval prihrávkou na Stupku ale Koutský už puk za svoj chrbát nepustil. 

ŠHK 37 Piešťany – MsHK DOXXbet Žilina 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Góly: 19. Brňák, 39. Románek, 40. Filip. Rozhodovali: Lauff - Gajan, Smerek, vylúčení: 4:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1238 divákov

Hlasy po zápase
Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Očakávali sme ťažký zápas, posledné výsledky Žilinčanov vzbudzovali rešpekt. Mali veľmi dobrú prvú tretinu, naopak, my sme boli nervózni. Pomohol nám gól v presilovke. V druhej tretine sa náš výkon zlepšil, ale góly prišli až v závere druhej tretiny. To si myslím, že rozhodlo. V záverečnej časti sme chceli hrať zo zabezpečenej obrany, čo sa nám podarilo, keďže súper neskóroval. Podral nás dnes aj brankár Tomek."

Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "Do zápasu sme vstúpili dobre. Mali sme dve šance, najskôr Slovák nedal nájazd a potom neuspel sám pred bránkou ani Valášek. Hra bola vyrovnaná, ale domáci nás prestrieľali, a to rozhodlo. Príliš sme kombinovali, málo strieľali."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies