Tipsport extraliga: V šlágri Košice zdolali Nitru, Zvolen deklasoval Banskú Bystricu

NETKY.SK • 11 December 2013, 09:13 • 2 min
Tipsport extraliga: V šlágri Košice zdolali Nitru, Zvolen deklasoval Banskú Bystricu

KOŠICE - Od úvodných minút sa oba tímy zamerali na pozornú obranu a aj preto sa do prvej šance dostal hosťujúci Michal Novák až v 7. minúte, ktorý však z dobrej pozície počas presilovky brankára Hyláka neprekonal.

slovakia

left justify in out

Potom prišli chvíle domáceho tímu. Najskôr v 8. minúte po ideálnej prihrávke Sojčíka otvoril skóre Marcinko a o minútu nato doťukol zblízka puk do odkrytej časti bránky hostí Hrnka a domáci viedli 2:0. Hostia však nerezignovali, naďalej pokračovali v rýchlej a kombinačnej hre, ktorej ale chýbalo zakončenie. Až v 13. minúte, kedy hrali druhú presilovku, obranca Ordzovenský po prihrávke Stümpela znížil - 1:2. Skóre sa opäť menilo v 17. minúte, keď po 47 sekundách zvýšil Jenčík počas prvej presilovky domácich na 3:1.

Druhú časť hry začali domáci presilovkou, z ktorej však nič nevyťažili. Až v 24. minúte trafili do čierneho, keď Hinďoš zúžitkoval prihrávku spoza brány a pomedzi Kristanove betóny zvýšil na 4:1. To slovinský brankár nevydržal a vystriedal ho Zima. O minútu neskôr na druhej strane Marcinko neustrážil prenikajúceho Segľu a ten poľahky znížil. Košičania potom prepli na vyššie obrátky, jednu šancu striedali za druhou, avšak bez gólového efektu.

V záverečnej tretine obe mužstvá zvýšili tempo hry. Útoky sa striedali ako na jednej, tak na druhej strane, ale bez zakončenia. Až v 51. minúte sa z pravej strany odhodlal hosťujúci Ručkay, Hylák však jeho strelu vyrazil. O minútu neskôr fauloval Cebák v gólovej šanci Lukáša Nováka a ten z trestného strieľania znížil na 3:4. Hostia sa snažili následne o vyrovnanie a 43 sekúnd pred koncom aj pri hre bez brankára, no na stave sa už nič nezmenilo.

HC Košice - HK Nitra 4:3 (3:1, 1:1, 0:1)
Góly: 8. Marcinko, 9. Hrnka, 17. Jenčík, 24. Hinďoš - 14. Ordzovenský, 25. Segľa, 52. L. Novák (tr. strieľanie). Vylúčenia: 6:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Mi. Novák - Holienka, Valach, 4127 divákov 

Hlasy po zápase:
Anton Tomko, tréner Košíc: "Zápas sa niesol v našej réžii a ešte za stavu 4:1 sme mali šance na to, aby sme súpera dorazili. Nepodarilo sa nám to. V závere sme robili zbytočné chyby a Nitra síce znížila na rozdiel gólu, ale napokon sme radi, že sme jej odskočili v tabuľke o ďalšie tri body."
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Aby sme v Košiciach dosiahli dobrý výsledok, museli by sme hrať naplno už od prvej minúty. Naši hráči sa však dostali do tempa až za nepriaznivého stavu 1:4, a to bolo príliš neskoro."

MHC Mountfield Martin - HK Poprad 1:2 pp a sn

Martin, v poriadne omladenej zostave, v ktorej chýbalo šesť hráčov zo stabilného kádra, dokázal hrať v prvej tretine rovnocennú partiu s favoritom spod Tatier. V úvodnej desaťminútovke boli hostia nebezpečnejší. Pozornosť Čecha vyskúšal dvakrát Kroták a raz Hrehorčák, kým Štals vo výbornej príležitosti minul. Na druhej strane ohrozili Sidora Dírer a Cíger. Druhá desaťminútka patrila prekvapujúco domácim. Markovič v 15. minúte a po ňom Fujerík o dve minúty neskôr však zaváhali pred bránkou hostí a prvá tretina sa skončila bez gólov.

Druhú časť začali lepšie skúsenejší hostia. V 21. minúte Lotyš Štals využil chybu domácich a otvoril skóre stretnutia. O dve minúty neskôr mohol vyrovnať Markovič, ale minul prázdnu bránku Popradu. Potom mali viac z hry skúsenejší "kamzíci", Čech bol však na mieste najmä pri pokusoch Štalsa v 32. a Vaica v 36. minúte. Za Martinčanov kontroval dvakrát ofenzívnym výjazdom Brcko a raz Ďatelinka, Sidor však s ich pokusmi nemal problém. Martin potom nevyťažil nič ani zo 40-sekundovej presilovky 5 proti 3, hoci Brckovu strelu v 35. minúte zastavila až žŕdka Sidorovej bránky.

V úvode tretej tretiny mohli definitívne rozhodnúť o víťazstve hostí Hrehorčák a Štals, ale Čech ich vychytal. Aj v zostávajúcom priebehu boli gólmani veľkými oporami svojich tímov. Martin sa nevzdával, príkladne bojoval a dočkal sa zaslúženej odmeny, keď pri hre bez brankára v presilovke 6 proti 4 88 sekúnd pred koncom Fujerík vyrovnal.

V predĺžení gól nepadol, a tak o šťastnom víťazstve hostí rozhodol v deviatom nájazde Hrehorčák.

MHC Mountfield Martin - HK Poprad 1:2 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 59. Fujerík - 21. Štals, rozh. nájazd Hrehorčák. Vylúčení: 2:9 navyše Kroták (Poprad) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Gavalier, Smerek, 1500 divákov 

Hlasy po zápase:
Daniel Babka, tréner Martina: "Z našej strany to bol upracovaný hokej. Nevyužili sme množstvo príležitostí. Súper potrestal naše zaváhanie v obrannom pásme, a tak sme prehrávali. V závere sme sa zlepšili v pohybe i dôraze a zaslúžene sme vyrovnali. V nájazdoch sme dvakrát viedli, ale potom sme sa už nepresadili. Naše mladé mužstvo dáva hokeju veľa, a preto by si hráči zaslúžili väčšie uznanie a povzbudenie od divákov."
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Do Martina sme prišli vyhrať. Viedli sme 1:0 a mohli sme rozhodnúť v riadnom hracom čase, ale v koncovke sme sa trápili. Martin nakoniec vyrovnal pri hre bez brankára. Počet vylúčených 2:9 je pre mňa silnou kávou. Teší ma, že v samostatných nájazdoch rozhodol o dvoch bodoch pre nás mladý Hrehorčák svojím prvým extraligovým gólom."

MsHK DOXXbet Žilina - ŠHK 37 Piešťany 3:4 pp a sn

Žilina nastúpila do zápasu proti Piešťanom s tromi posilami - brankárom Koutským, obrancom Martinom Chovanom a útočníkom Marekom Slovákom. Prvá tretina patrila ich spoluhráčovi Romanovi Tomasovi, ktorý v priebehu šiestich minút zaznamenal už svoj tretí hetrik v prebiehajúcej sezóne. Skóre duelu otvoril v 11. minúte v presilovej hre o dvoch hráčov, keď po prihrávke Kloudu od modrej čiary nedal Tomekovi šancu. O 93 sekúnd síce vyrovnal po samostatnom úniku Saliji, ale na opačnej strane opäť úradoval Tomas po nezištnej prihrávke Kloudu spoza brány. V 17. minúte tretíkrát v úlohe nahrávača vysunul Klouda žilinského kanoniera a ten sa znovu nemýlil. 

Žilinčania mali dvojgólový náskok a v prostrednej časti hry sa to odzrkadlilo na ich výkone. Väčšmi sa zatiahli do defenzívy a hostia prebrali iniciatívu. Najvýraznejšie možnosti si vypracovali Lušňák a Holovič, ale Koutský chytal spoľahlivo. V ďalšom priebehu sa tempo hry upokojilo, až v 38. minúte prekvapil českého brankára v službách domácich Holovič, ktorého nahodený puk skončil v sieti. 

V tretej časti sa hral taktický hokej. Domáci zodpovedne bránili a Piešťany sa len veľmi ťažko presadzovali. Zvýšiť vedenie mohla Žilina v prečíslení dvoch proti jednému, ale Varga po prihrávke Slováka namieril len do Tomeka. V 55. minúte vyšachovali hostia domácu obranu, Lušňák našiel Stupku a ten z prvej vyrovnal a dostal zápas do predĺženia.

Počas neho mali domáci ideálnu možnosť rozhodnúť vďaka početnej výhode o jedného hráča, ale nedokázali si v nej vytvoriť prakticky žiadnu šancu. Po jej skončení sa ocitol v dobrej pozícii Slovák, jeho dobre mierenú strelu však Tomek betónom vyrazil. Víťaza určili až samostatné nájazdy, v ktorých o víťazstve Piešťan rozhodol v piatej sérii Samir Saliji. 

MsHK DOXXbet Žilina - ŠHK 37 Piešťany 3:4 pp a sn (3:1, 0:1, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 11. Tomas, 15. Tomas, 17. Tomas - 12. Saliji, 38. Holovič, 55. Lušňák, roz. nájazd Saliji. Vylúčení: 6:5 na 2 min, navyše: Tomek (Piešťany) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura - Gajan, Tornay.

Hlasy po zápase:
Róbert Kaláber, tréner Žiliny: "Vstúpili sme do zápasu aktívne. Prišli k nám traja noví hráči, ktorí mužstvo pozdvihli a bolo to cítiť. Tím išiel za svojím cieľom a do polovice druhej tretiny sme hrali podľa predstáv. Žiaľ, Piešťany znížili po situácii, ktorá sa v najvyššej súťaži nemôže stať. V závere nám už chýbali sily a súper vyrovnal. Chlapcom patrí vďaka za bojovnosť a ochotu podať kolektívny výkon. Bohužiaľ, získali sme len bod, preto musíme v ďalších kolách urobiť maximum, aby sme bodovali na súperových klziskách."
Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas. Žilina má nové tváre a chcela bodovať na domácom klzisku. Začiatok nám nevyšiel a iba sme sa pozerali, ako súper hrá. Výsledkom boli tri góly v našej sieti. Potom sme zamiešali zostavou a začali sme lepšie korčuľovať. Vypracovali sme si viacero šancí a podarilo sa nám skorigovať. V poslednej tretine sme chceli minimálne vyrovnať, čo nám v závere vyšlo. V nájazdoch je to už lotéria. Sme radi za dva body, ale mrzí nás, že sme nebodovali naplno."

HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 1:6

Nad domácimi sa ako tieň vznášala vysoká prehra v predchádzajúcom vzájomnom zápase vo Zvolene. Osem inkasovaných gólov si nepripúšťali, ba ani tri, ktoré lovili po dvoch tretinách z bránky. Pôsobili nevýrazne, no ich hlavnou chorobou bolo nepremieňanie šancí. V prvej tretine ich na oboch stranách bolo ako šafránu, v druhej už pribudli, zužitkovali ich však jedine hostia. 'Baranov' posilnil už šiesty Američan Andrew Hamburg a aj on si na poste stredného útočníka musel odtrpieť derby zápas, ktorý úrovňou výrazne zaostal za očakávaním. V 26. min Meland prestrelil bránku, o minútu neskôr Hamburg naservíroval puk Hegyimu, ktorý zlyhal pred prázdnou bránkou, následne pálil White vedľa a v 30. min zakončil sériu nepremenených príležitosti domácich Hudec strelou z prvej, ktorú Šimko v bránke stihol vyraziť. Zvolenčania si od začiatku hrali to svoje, s presným plnením taktických pokynov. V 15. min otvoril nekompromisne skóre strelou pod žŕdku P. Zuzin po tom, čo akciu prekrásne vypracoval Brabenec. V druhej tretine pridali ďalšie trefy v 33. min Síkela v presilovke, keď v tlačenici pred bránkou našiel z uhla voľnú štrbinu.

Jasnú nadvládu hostí v góloch umocnil v 35. min Pokovič po nahrávke od Škvaridla a výborne zvládnutom sóle, čo už spôsobilo v domácich formáciách značný chaos a odovzdanosť. V tretej tretine tí najväčší optimisti čakali na čarovný obrat, no keby Škvaridlo v oslabení lepšie namieril, mohli Bystričania utŕžiť ďalší úder. Presilovka 'baranom' o dvoch hráčov trvajúca 28 nevyšla, brankár Šimko všetko vychytal a keď v 44. min Škvaridlo bombou a P. Zuzin v presilovke o necelé dve minúty pridal po tečovanej strele piaty gól, vyhnal Kalembu z bránky a zažehnal už akúkoľvek pochybnosť o tom, kto sa stane aspoň v tomto predvianočnom čase hokejovým pánom Pohronia. Čisté konto Šimka zrušil v 48. min príklepovým projektilom z uhla Handlovský a aspoň trochu zmiernil ranu po vysokej prehre, ktorú zasa posypal štipľavým korením v 58. min Čanky. 

HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 1:6 (0:1, 0:2, 1:3)

Góly: 48. Handlovský - 15. P. Zuzin, 33. Síkela, 35. Pokovič, 44. Škvaridlo, 46. P. Zuzin, 58. Čanky. Rozhodcovia T. Orolin, Kubuš - M. Korba, Rovenský, vylúčení 4:3, navyše Šimko (Zvolen) 10 min za nešportové správanie, zmeny: 46. Košarišťan za Kalembu (B. Bystrica), presilovky 0:2, v oslabení 0:0, 1855 divákov.

Hlasy po zápase:
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "V prvom rade sa ospravedlňujem fanúšikom, takéto výkony sú neakceptovateľné. Je to aj moja zodpovednosť, stanovujem taktiku, vyberám hráčov. Súper chcel viac, preto si odváža body. Čo nás zdobilo, to nás opustilo, nevieme sa nájsť, akoby sme zabudli hrať hokej. Asi treba urobiť nejaký zásah do kolektívu. Limituje nás aj množstvo zranených, naša hra nezodpovedá tabuľkovému postaveniu, búšili sme do plných, nadreli na šancu a keď sme si ju vytvorili, tak sme ju nepremenili. Potrebujeme nejaký impulz, aby sa niečo zmenilo, ja na pokuty nie som, nie som ich zástanca, sú aj iné spôsoby, ktoré prekonzultujeme."
Július Šupler, kouč Zvolena: "My sme vedeli, že to nebude jednoduché a som rád, že chalani sa na zápas veľmi dobre pripravili. Poplnili všetky taktické pokyny do bodky, dohodli sme sa na spôsobe rozohrávky, prechodu do útoku, patrí im vďaka, urobili kus poctivej roboty."
Peter Zuzin, autor dvoch gólov Zvolena: "V podstate som strelil len jeden gól, nie dva, ten druhý mali pripísať Škvaridlovi a nie mne. Zlepšili sme sa, presnejšie si nahrávame, udržíme sa na puku v tretine, viac strieľame, nekomplikujeme to. Nový tréner nás niečo naučil a vidieť posun k lepšiemu. Potešila ma aj pozvánka do reprezentácie, dúfam, že podám dobrý výkon. Nás takéto vysoké víťazstvá tešia, Bystričanov učite naopak. Hrali v kŕči, nám pomohol gól, padol, druhý, tretí a išlo to samo. Víťazstvo sme si užili, v šatni poriadne od radosti zakričali."

HC'05 B. Bystrica - HKM Zvolen 1:6 (0:1, 0:2, 1:3)

Lukáš Handlovský, jediný strelec gólu B. Bystrice: "Nepozerá sa dobre na skóre, dobabrali sme to, prehrali sme si to sami, púšťali súpera do prečíslení, ktorý šance väčšinou aj premieňal. Takéto situácie nemôžeme ponúkať, najmä nie majstrovskému Zvolenu. V prvej tretine sa nám podarilo vytvoriť tlak, hra bola vyrovnaná, no potom sa zasa množili chyby, akých sme sa dopúšťali aj v predchádzajúcich zápasoch."

Dukla Trenčín - HK 36 Skalica 4:5

Trenčanom sa už v úvode zápasu núkala šanca otvoriť skóre. Štvorminútovú presilovú hru však nevyužili, dokonca si ani nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Skaličania sa v 10. minúte dostali do zápasu, Kropáčovu príležitosť ale v poslednej chvíli zblokovala obrana Dukly. Domáci sa prebudili počas tretej presilovej hry. Na Rusnákovu prihrávku spoza bránky si v 15. minúte nakorčuľoval Bobček a strelou k žŕdke otvoril skóre.

Začiatok druhej tretiny patril Záhorákom. Po góle volala najmä Kuľhova strela, ktorá orazítkovala žŕdku Lašákovej bránky. Gól však padol na opačnej strane. Mikula nabil v 25. minúte Tomanovi, ktorý prudkou strelou prepálil Romančíka. Skaličania kontrovali už o dve minúty, keď Kropáč tečoval nahodený puk od modrej. Následne dokázal domáci brankár Lašák zázračne vytesniť pokus Šáteka. Trenčínu dvojgólové vedenie prinavrátil v 34. minúte Kútny, presadil sa v páde počas presilovej hry. Skaličania sa však už o dve minúty opäť dotiahli na rozdiel jedného gólu. Lažov ľahký puk po ľade z pravej strany prekĺzol pomedzi Lašákove betóny. 

V 46. minúte po závare pred bránkou hostí skončil v sieti puk z hokejky Troligu. Po tomto góle sa zdalo, že tri body zostanú pod Čákovým hradom, opak bol však pravdou. Šesť minút pred koncom vykresal iskierku nádeje pre Skalicu Obdržálek a ten istý hráč vymietol o minútu nato ľavý horný roh Lašákov bránky, čím skóre duelu vyrovnal - 4:4. Rozhodnutie priniesla záverečná minúta. V presilovej hre o dvoch hráčov skóroval Obdržálek a zavŕšil tak hetrik, ktorým pomohol Skalici k obratu. 

Dukla Trenčín - HK 36 Skalica 4:5 (1:0, 2:2, 1:3)
Góly: 15. Bobček, 25. Toman, 34. Kútny, 46. Troliga - 27. Kropáč, 36. Lažo, 53. Obdržálek, 55. Obdržálek, 60. Obdržálek. Vylúčení: 6:6 navyše Lažo (Skalica) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Staňo - J. Tvrdoň, Výleta, 1042 divákov.

Hlasy po zápase:
Milan Staš, tréner Trenčína: "Ukázali sme dve tváre, tú dobrú do stavu 4:2. Následne sme stratili náskok, ktorý sme mali udržať. Nedisciplinovanosťou sme zápas stratili. Stojí za zváženie, či niektorí hráči majú na to, aby hrali extraligu. Nejdeme si len zahrať hokej, ale bojujeme o body a play off."
Andrej Výboh, tréner Skalice: "Čo sa týka zápasu, súper si vypracoval tlak aj šance. Skóroval v rovnovážnom stave aj v presilovkách. Postupom času sme zlepšili prístup a podarilo sa nám vyrovnať a dokonca streliť víťazný gól. Domáci hrali veľmi dobre a neboli jednoduchým súperom." 

 
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies