Možno nastal čas, aby Turecko diskutovalo o novej ústave, vyhlásil Erdogan

NETKY.SK • 2 Február 2021, 07:58 • 2 min
Možno nastal čas, aby Turecko diskutovalo o novej ústave, vyhlásil Erdogan

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyslovil potrebu vytvorenia novej a „civilnej“ ústavy. Počas televízneho prejavu po zasadnutí vlády Erdogan pripomenul, že ostatné dve ústavy „krajiny polmesiaca“ - prijaté v rokoch 1961 a 1982 - boli vypracované po vojenských prevratoch a obsahovali „nezmazateľné stopy vojenskej výchovy“.

slovakia

left justify in out

„Možno nastal čas, aby Turecko diskutovalo o novej ústave. Musí to byť vedené pred ľuďmi a transparentným spôsobom za účasti všetkých ich zástupcov. Vznikajúci text musí byť ľuďom predložený na schválenie,“ vyhlásil turecký prezident Erdogan, no bližšie nešpecifikoval svoje predstavy.

Erdogan dodal, že o tejto otázke bude rokovať s nacionalistickými spojencami svojej strany. „Ak dosiahneme spoločné porozumenie s našimi partnermi, mohli by sme v nadchádzajúcom období podniknúť kroky týkajúce sa novej ústavy,“ uviedol.

 



V roku 2018 Turecko prešlo z parlamentného systému na výkonný prezidentský systém, ktorý sústredil väčšinu právomocí do rúk prezidenta. K prechodu došlo po referende, ktoré zmenilo a doplnilo niekoľko článkov ústavy z roku 1982.
Erdogan taktiež poznamenal, že Turecko buduje mikrosatelitné odpaľovacie zariadenie. „Ak Boh dá, v dohľadnom čase vypustíme z nášho vlastného zariadenia do vesmíru naše satelity i satelity našich priateľov,“ skonštatoval Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies