Tip na najvoňavejší a najsladší výlet – nechajte sa očariť 2 500 ružami v rozáriu v Dolnej Krupej

NETKY.SK • 5 Júl 2023, 08:00 • 2 min
Tip na najvoňavejší a najsladší výlet – nechajte sa očariť 2 500 ružami v rozáriu v Dolnej Krupej

Jeden z najkrajších, ale aj najvoňavejších výletov môžete určite zažiť v Dolnej Krupej, kde sa nachádza najväčšie súkromné rozárium na Slovensku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dolná Krupá bola známa ružami a výrobou medu a medoviny už na začiatku 20. storočia, vďaka osobe grófky Márie Henriety Chotekovej (1863-1945). Tá si tu žila na kaštieli uprostred svojho ružového kráľovstva na ploche 30 000 metrov štvorcových, ktoré tvorilo viac ako 6 000 ruží. Vtedy to bolo jedno z najväčších rozárií na kontinente.

 

 

Dnešné Rozárium má zatiaľ o čosi menšiu plochu a nájdete tu cca 2 500 ruží, no s ambíciou zväčšovať sa. Obdivovať tu môžete 250 rôznych odrôd, mimoriadne hrdí sú tu najmä na odrodu Ignis, ktorú začala šľachtiť už samotná grófka, prezývaná aj „ružová grófka“, ktorá si vďaka svojej vášni pre ruže, ich pestovanie a šľachtenie získala odbornú verejnosť aj obyvateľov Dolnej Krupej.

 

 

Našťastie, táto „ružová obsesia“ sa z regiónu nevytratila. A nielen to, okrem pestovania nádherných ružových záhonov, ktorú sem chodia obdivovať počas celého roka turisti zo Slovenska aj zahraničia, tu pokračujú aj vo výrobe medu a medoviny. Zaujímavosťou je určite Medovina Mária Henrieta, ktorá sa vyrába aj za pomoci lupeňov mimoriadne voňavej ruže Rosengräfin.

Po prehliadke unikátneho rozária môžete obdivovať salónik ružovej grófky, najesť sa v reštaurácii Mária Henrieta v nádherných 200-ročných historických priestoroch, ale aj spoznať vedľajší zážitkový areál Medolandia, kde sa snažia na najvyššej úrovni zachovať tradície medárskeho a medovinárskeho remesla, ale aj pestovať úctu k svojmu okoliu.

Počas komentovaných prehliadok tunajšej Villy Apimed sa dôzviete všetko o včelách, výrobe medu, spoznáte podzemné priestory, kde oddychujú tie najlepšie medoviny, súčasťou je, samozrejme aj degustácia. V obchode si môžete kúpiť tie najlepšie medové a ružové produkty.

Ruže majú svoju sezónu práve v týchto dňoch, pohľad na rozárium  a návšteva tohto čarovného miesta bude stáť za to určite ešte aj v septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies