VIDEO: Na kábulskom letisku dôjde do menej ako 36 hodín k ďalšiemu teroristickému útoku, varoval Joe Biden

NETKY.SK • 29 August 2021, 08:09 • 2 min
VIDEO: Na kábulskom letisku dôjde do menej ako 36 hodín k ďalšiemu teroristickému útoku, varoval Joe Biden

WASHINGTON - USA boli pre teroristické hrozby nútené začať spolupracovať s hnutím Taliban. Cieľom je zabrániť teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v ďalšom vraždení civilistov a vojakov, ktorí kontrolujú medzinárodné letisko v Kábule.

slovakia

left justify in out

Je vysoko pravdepodobné, že v najbližších 24 až 36 hodinách dôjde k ďalšiemu teroristickému útoku na kábulskom letisku, oznámil v sobotu americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Teroristi udrú už čoskoro

"Situácia na mieste je naďalej mimoriadne nebezpečná a hrozba teroristických útokov na letisko zostáva vysoká. Naši velitelia ma informovali, že (teroristi) veľmi pravdepodobne zaútočia v nasledujúcich 24-36 hodinách," povedal Biden po neverejnom brífingu s vládnym bezpečnostným tímom.

 

 

Washington v tejto súvislosti vyzval všetkých amerických občanov, aby opustili oblasť okolo letiska. "Vzhľadom na konkrétnu, vierohodnú hrozbu, by všetci občania USA v blízkosti kábulského letiska ... mali okamžite opustiť priestor okolo letiska," oznámilo americké veľvyslanectvo v Afganistane.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu

 

Nevyhnutná spolupráca

Americké sily boli po štvrtkovom samovražednom bombovom útoku donútené bližšie spolupracovať s afganským hnutím Taliban, aby dokázali zabrániť ďalším útokom.

 

Americký prezident zároveň poznamenal, že útok americkým dronom na teroristickú organizáciu IS v Afganistane, ku ktorému došlo skôr v sobotu, "nebol posledný"

 

 

Pri štvrtkovom samovražednom bombovom útoku pri letisku Hámida Karzaja v Kábule zahynulo podľa niektorých médií vrátane stanice CNN viac ako 170 civilistov a najmenej 200 utrpelo zranenia. Pri explózii prišlo o život aj 13 amerických vojakov.

 

Pri spomínanom odvetnom útoku Spojených štátov zahynuli podľa Pentagonu dvaja vysokopostavení členovia IS a ďalší utrpel zranenia.

 

Zranenia neutrpel žiadny civilista, uviedol na tlačovej konferencii generálmajor Hank Taylor. Washington stanovil ako konečný termín odchodu z Afganistanu utorok 31. augusta. Spojené štáty avizovali, že budú z Kábulu prevádzkovať evakuačné lety do poslednej chvíle.

 

Prečítajte si viac: USA zabili v Afganistane člena Islamského štátu. Ide o odvetu za samovražedný útok na letisku

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies