AKTUALÍZÁCIA: Šéf policajnej inšpekcie ide do väzby

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 14:42 • 2 min
AKTUALÍZÁCIA: Šéf policajnej inšpekcie ide do väzby

BRATISLAVA - Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Adrián Szabó ide do väzby.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 14. júna 15:20

Podľa rozhodnutia existuje obava, že by Szabó mohol vplývať na svedkov a spoluobvinených. Keďže tí boli vypočutí ešte predtým, ako Adriána Szabóa obvinili, budú musieť byť vypočutí znovu. Szabóa tak odviedli priamo z pojednávacej miestnosti v putách. Úrad špeciálnej prokuratúry zastúpený špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom v prípade Adriána Szabóa žiadal väzbu aj z dôvodu hrozby pokračovania v trestnej činnosti. Súd však toto ako dôvod väzby neuznal.

 

img

 

Prečítajte si: Stíhanie Adriána Szabóa podľa Mikulca nemá vplyv na chod policajnej inšpekcie

Podľa orgánov činných v trestnom konaní Adrián Szabó v období rokov 2016 až 2020 neoprávnene poskytoval informácie k trestným kauzám bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi. Informácie sa týkali prípadov ako lustrácie novinárov, komunikácie z aplikácie Threema alebo kauzy Technopol. Za to prijal finančnú hotovosť vo výške aspoň 20 000 eur, niekoľko mobilných telefónov alebo televízor. 

 

Možno vás zaujme: Vláda schválila návrh na odvolanie obvineného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby

Odvolaním Adriána Szabóa z pozície šéfa policajnej inšpekcie sa má zaoberať parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Inšpekciu momentálne dočasne vedie Peter Scholtz.

 

Pôvodná správa

Rozhodol o tom dnes na verejnom zasadnutí Najvyšší súd Slovenskej republiky, keď vyhovel sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý Szabóa 5. júna do väzby nevzal. Adrián Szabó, ktorý má v súčasnosti pozastavený výkon služby, je spojený s trestným činom zneužitia právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies