Obvinení z kauzy Judáš ostávajú vo väzbe. Lučanskému súd zrušil obvinenie

NETKY.SK • 8 Január 2021, 06:01 • 2 min
Obvinení z kauzy Judáš ostávajú vo väzbe. Lučanskému súd zrušil obvinenie

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR (NS SR) ponechal vo väzbe obvinených v rámci policajnej akcie Judáš.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. "Senát 5T NS SR na štvrtkovom (8. januára) neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinených J. R. a D. Č. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 5. decembra zamietol ako nedôvodné," uviedla Važanová.

 

Súd zamietol sťažnosti obvinených

Súd rovnako pre nedôvodnosť zamietol aj sťažnosti obvinených Ladislava Vlčana, Borisa Beňa, Petra Gašparoviča a Mariána Kučerku proti uzneseniu ŠTS zo 6. decembra. Važanová doplnila, že uznesenie súd zrušil len vo vzťahu k obvinenému Milanovi Lučanskému.

 

Prečítajte si tiež: Exprezident Lučanský mal písať rodine zo svojej väzenskej cely

Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku vzala 5. a 6. decembra do väzby spolu sedem obvinených v rámci akcie Judáš. Dôvodom bola obava z pokračovania v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov.

 

Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa a Peter Gašparovič alebo vedúci predstaviteľ Finančnej správy Daniel Čech.

 

Ďalšími obvinenými sú Marián Kučerka, Ladislav Vičan a Jozef Rehák. Bývalý exprezident polície generál Milan Lučanský sa však vo väzbe 30. decembra obesil a na druhý deň zomrel.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľudovít Makó môže ešte vyviaznuť bez trestu, je tu však jedno veľké ALE!

 

Čelia závažných obvineniam 
Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 2. decembra osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie.

 

Jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 

Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a to v minimálne ôsmich skutkoch.

 

Návrh na vzatie do väzby bol vznesený siedmim z nich, keďže Norbert Bödör je už väzobne stíhaný v inej veciVoči Milanovi Lučanskému vydal prokurátor ÚŠP 31. decembra uznesenie, ktorým zastavil trestné stíhanie. Uznesenie ešte nie je právoplatné.

 

Prečítajte si viac: Kto vymýšľa tajné názvy policajných záťahov? Môže sa pridať aj verejnosť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona