Thyssenová verí, že má šancu stať sa belgickou eurokomisárkou

NETKY.SK • 26 August 2014, 14:10 • 2 min
Thyssenová verí, že má šancu stať sa belgickou eurokomisárkou

BRUSEL - Belgická europoslankyňa Marianne Thyssenová po prvýkrát otvorene vyjadrila svoju túžbu stať sa členkou Európskej komisie (EK) za Belgicko. Uviedli dnes denníky De Tijd a L'Echo.

slovakia

left justify in out

"Som k dispozícii a som motivovaná získať úrad európskeho komisára," uviedla Thyssenová v rozhovore pre médiá.
     

Zástupcovia štyroch popredných politických strán, ktorí rokujú o zostavení budúcej federálnej vlády, v pondelok naznačili, že meno belgického eurokomisára bude známe do konca týždňa, ešte pred mimoriadnym summitom EÚ zameraným na personálne obsadenie dôležitých funkcií v euroinštitúciách.
     

Europoslankyňa, ktorá zastáva post podpredsedníčky Európskej ľudovej strany (EĽS), nie je jediným kandidátom domácej politickej scény. Jej najvážnejším rivalom o post v exekutíve EÚ je kandidát liberálov, súčasný šéf belgickej diplomacie Didier Reynders.
     

Thyssenová však uviedla, že verí vo svoju šancu stať sa belgickou eurokomisárkou.
     

"Mám podporu od všetkých európskych strán, dokonca aj Jean-Claude Juncker mi povedal, že by ma chcel začleniť do svojho tímu," uviedla Thyssenová.  
     

Juncker, ktorý má na starosti formovanie exekutívy EÚ, je sklamaný malým počtom žien vo svojom tíme, zatiaľ sú tam iba štyri, aj preto je jeho podpora pre Thyssenovú pochopiteľná. V pondelok naznačil, že komisia s takým malým počtom žien je nepriechodná v Európskom parlamente, aj preto môže využiť svoje právo a hromadne odmietnuť celú doterajšiu zostavu kandidátov na eurokomisárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies