Česko pošle na Mars 11 zvukových nahrávok, medzi ktorými môže byť aj tá tvoja!

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 19:44 • 2 min
Česko pošle na Mars 11 zvukových nahrávok, medzi ktorými môže byť aj tá tvoja!

BRATISLAVA - Je to niečo neskutočné. Ktokoľvek na Zemi sa môže stať prvým človekom, ktorého nahrávka bude predstavovať prvý zvukový záznam našej civilizácie pre iné svety. Do vesmíru by mal byť takýto zvukový záznam odvysielaný z Marsu.

slovakia

left justify in out

Nejedná sa o žiadny žart. Vedecký časopis Vesmír sa dal do spolupráce s českou akadémiou vied a na stránke mars.vesmir.cz vyhlásili súťaž. Zvukový záznam môže byť hovorené slovo, akýkoľvek zvuk či hudba. Jedinou podmienkou je len jeho dĺžka, ktorá nesmie presiahnuť 30 sekúnd.

 

img


"K nahrávke môžu autori pripojiť krátky odkaz, v ktorom vysvetlia, prečo by práve ich dielo malo letieť na Červenú planétu. Šancu tak má aj obyčajný zvuk, ktorý v sebe nesie silný príbeh," uvádzajú českí vedci.

 

Konečný dátum poslania nahrávky je 20. apríl. Zo všetkých polslaných sa vyberie 11, ktoré sa pošlú priamo na Mars. Tam vyberú víťaza a jeho nahrávka sa odvysiela naspäť na Zem.

 

img


Víťazných 11 nahrávok dopraví na Mars sonda ExoMars 2020, na ktorej výrobe sa podieľali Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Sonda sa do vesmíru dostane v júli 2020 pomocou ruskej rakety Proton-M. Plánovaný čas príletu na Červenú planétu je stanovený na apríl 2021. V rámci projektu sa na povrch Marsu dostane aj modul vyvinutý českými vedcami, ktorý bude skúmať vplyvy elektromagnetizmu a tiež výskyt bleskov. Okrem iného práve tu budú uložené nahrávky poslané zo Zeme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Завершен этап системного проектирования миссии #ExoMars 2020 года. Конструкторский макет десантного модуля, который должен доставить на Марс российскую научную платформу и европейский марсоход, готов. Испытания антенного макета посадочной платформы проведены успешно, как и испытания тормозного двигателя десантного модуля. Теперь промышленность России и Европы может перейти к этапу наземной экспериментальной отработки и производству лётного изделия миссии #ExoMars2020, что позволит обеспечить запуск космического аппарата в июле-августе 2020 года с помощью ракеты-носителя "Протон-М" и разгонного блока "Бриз-М". . . The Russian-European expert group has made a decision on completing the stage of the systemic designing of the ExoMars-2020 mission and the launch is planned for July-August 2020. The space vehicle of the ExoMars-2020 mission is planned for its launch by a Proton-M carrier rocket with a Briz-M booster from the Baikonur cosmodrome. ExoMars-2020 is a Russian-European project to study Mars, its surface, atmosphere and climate from an orbit and on the planet’s surface. Under the project, Russia’s Lavochkin Research and Production Association will develop a descent module with a landing platform while the European side will focus on a carrier module and a rover. #роскосмос #космос #ека #марс #экзомарс #cosmos #space #mars #esa #roscosmos #roscosmosofficial

Príspevok, ktorý zdieľa Роскосмос // Roscosmos (@roscosmosofficial),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies