Texaské mesto povolilo učiteľom mať počas vyučovania v dosahu zbraň

NETKY.SK • 21 December 2012, 13:45 • 2 min
Texaské mesto povolilo učiteľom mať počas vyučovania v dosahu zbraň

Texaské mesto povolilo učiteľom mať počas vyučovania v dosahu zbraň - Svet Pre nedostatok finančných prostriedkov na bezpečnostnú službu v meste Harrold v americkom Texase povolili učiteľom mať v dosahu počas vyučovania strelnú zbraň. Rozhodla o tom ešte

slovakia

left justify in out

img

Pre nedostatok finančných prostriedkov na bezpečnostnú službu v meste Harrold v americkom Texase povolili učiteľom mať v dosahu počas vyučovania strelnú zbraň. Rozhodla o tom ešte v roku 2007 rada školy v záujme ochrany detí.

Každý učiteľ - spresňuje agentúra AP - musí po získaní zbrojného pasu prejsť náročnými psychologickými testami a výcvikom, a to nielen streleckým, ale aj psychologickým, aby sa naučil adekvátne reagovať v prípade krízovej situácii či rukojemníckej drámy. Niektorí rodičia svoje deti prehlásili do školy v Harrolde, lebo majú pocit, že vďaka ozbrojeným učiteľom sú tam ich deti vo väčšom bezpečí.

Zákon platný v Texase zakazuje zbrane v školách v prípade, že na to vedenie školy nedá písomný súhlas. Arizona a ďalších šesť štátov majú rovnaký zákon, ale s výnimkou vzťahujúcou sa na ľudí, ktorí majú zbrojný pas. Podobný krok po minulotýždňovom masakre v základnej škole v Newtowne (štát Connecticut) zvažujú aj v Oklahome, Missouri, Minnesote, Južnej Dakote a Oregone. 

V piatok 14. decembra 20-ročný Adam Lanza v priestoroch základnej školy Sandy Hook v Newtowne, štát Connecticut, zastrelil 20 detí vo veku šesť až sedem rokov a šesť žien, zamestnankýň školy. Pred streľbou v škole zabil doma svoju matku. Po krviprelievaní nakoniec spáchal samovraždu. V celom Connecticute si dnes masakru v Newtowne pripomenú minútou ticha. Vyhlásil ju guvernér Dan Maloy na 09.30 h ráno miestneho času (15.30 h SEČ) a požiadal kostoly i školy, aby si pamiatku obetí pripomenuli 26 zvoneniami. 

Obete si budú pripomínať aj on-line, v akcii nazvanej Web stíchne pre Sandy Hook (Web Goes Silent for Sandy Hook), ktorá vyzýva operátorov, aby "umlčali" svoje stránky v čase minúty ticha. Výzva obsahuje inštrukcie na vytvorenie okna na stránke, v ktorom je uvedené, že sa zúčastňuje na minúte ticha.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies