Testy vakcíny proti ebole sú nádejné, oznámila firma Immunovaccine

NETKY.SK • 26 August 2014, 09:32 • 2 min
Testy vakcíny proti ebole sú nádejné, oznámila firma Immunovaccine

HALIFAX - Štyri opice prežili ochorenie ebola po tom, čo im vpichli experimentálnu očkovaciu látku spoločnosti Immunovaccine. Informovala o tom dnes táto maličká kanadská firma a následne prudko stúpla cena jej akcií.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť so sídlom v meste Halifax v provincii Nové Škótsko uviedla, že štyri opice dostali vakcínu a neskôr prežili dávku vírusu eboly, ktorá by bola inak smrteľná. Dve ďalšie zvieratá, ktoré vakcínu nedostali, do týždňa uhynuli. Testy uskutočnil Národný zdravotný úrad ministerstva zdravotníctva USA, ktorý má sídlo v štáte Maryland.

 

Firma Immunovaccine, ktorá mala ešte v piatok 22. augusta trhovú kapitalizáciu približne 77 miliónov kanadských dolárov (53,26 milióna eur), je jednou z hŕstky spoločností testujúcich možné vakcíny proti vírusu eboly. Toto ochorenie usmrtilo pri súčasnej epidémii v západnej Afrike už takmer 1500 ľudí.

 

K ďalším spoločnostiam testujúcim očkovaciu látku proti ebole patrí NewLink Genetics so sídlom v USA, ktorá vlastní licenciu na vakcínu vyvinutú kanadskou vládou, a súkromná spoločnosť Profectus BioSciences.

 

Immunovaccine informovala, že skúma možnosti vyvíjať vakcínu spoločne s rôznymi organizáciami. Firma vyvíja aj viaceré liečby rakoviny a vakcínu proti antraxu.

 

Akcie spoločnosti na kanadskej burze TSX Venture Exchange skočili po oznámení až o 44 percent a po prestávke v obchodovaní mali v polovici dňa hodnotu vyššiu o 26,8 percenta na úrovni 1,23 kanadského dolára, napísala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies