Po silnom zemetrasení pri Papue-Novej Guinei vydali výstrahu pred cunami

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 18:22 • 2 min
Po silnom zemetrasení pri Papue-Novej Guinei vydali výstrahu pred cunami

HONGKONG - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo v utorok oblasť pri pobreží tichomorského ostrova New Ireland, ktorý je súčasťou Papuy-Novej Guiney. Informovala o tom americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete.

slovakia

left justify in out

Tichomorské centrum varovania pred cunami vydalo v tejto súvislosti výstrahu pred možnými vlnami, uviedla tlačová agentúra AFP.

 

 

Podľa údajov USGS otrasy nastali v pomerne malej, približne desaťkilometrovej hĺbke, 45 kilometrov severovýchodne od mesta Kokopo na susednom ostrove New Britain.

 

Varovné centrum uviedlo, že vlny cunami do 1 metra (3,3 stôp) boli pozdĺž pobrežných oblastí do 1 000 kilometrov od epicentra, vrátane Papuy Novej Guiney a takmer Šalamúnových ostrovov.

 

Hrozba cunami prešla do značnej miery a neboli pozorované žiadne vlny, ale v oblasti neboli žiadne meradlá na meranie hladiny mora.

 

Hovorilo sa, že pre Hawaii alebo Guam neexistuje žiadna hrozba. Papua-Nová Guinea sa nachádza na východnej polovici ostrova Nová Guinea, na východe Indonézie.

 

 

To sedí na prstenci ohňa Tichomoria, oblúk seizmických porúch okolo Tichého oceánu, kde sa vyskytujú zemetrasenia a sopečná činnosť na svete.

 

Zemetrasenie o veľkosti 7,5 vo februári 2018 v centrálnom regióne národa zabilo najmenej 125 ľudí a prinútilo ďalších 35 000 odísť z ich domovov. Toto zemetrasenie zasiahlo oblasti, ktoré sú vzdialené a nerozvinuté, a hodnotí rozsah škôd a zranení, ktoré sa pomaly odfiltrovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies