Tesco vyhlásilo bankrot v USA!

NETKY.SK • 1 Október 2013, 08:26 • 2 min
Tesco vyhlásilo bankrot v USA!

LONDÝN - Britský maloobchodný reťazec Tesco v pondelok vyhlásil bankrot svojej americkej siete supermarketov Fresh & Easy. Pripravuje sa tak na predaj väčšiny z jej 167 predajní strategickému investorovi.

slovakia

left justify in out

Navrhovaný predaj siete Fresh & Easy investičnej spoločnosti Yucaipa miliardára Rona Burkleho bude slúžiť ako hlavná ponuka v pripravovanej aukcii aktív amerického reťazca, ktorá má byť 11. novembra pod dohľadom súdu.

Yucaipa by podľa dohody mala odkúpiť a prebrať prevádzku 150 predajní Fresh & Easy, pričom na to od spoločnosti Tesco dostane úver vo výške 120 mil. USD. Do novej firmy, v ktorej bude mať britský reťazec podiel 22,5 %, by malo prejsť aj 4 000 z takmer 4 200 zamestnancov Fresh & Easy. 

Bankrot ukončí viac než šesťročnú snahu Tesca o dobytie trhu v USA. Britský predajca na americkú pôdu vstúpil s veľkými očakávaniami a do supermarketov Fresh & Easy v prvých dvoch rokoch investoval 610 mil. USD. Obrat nakoniec narástol na 1,2 mld. USD ročne, kvôli rastúcim cenám nehnuteľností však firma podľa dokumentov k ohlásenému bankrotu nikdy nevykázala zisk. V poslednom roku nakoniec americká sieť generovala mesačne stratu vo výške 22 mil. USD. Dodávateľom Fresh & Easy dlhuje 18,4 mil. USD, svojej materskej spoločnosti 738 mil. USD. Tesco pritom už kvôli svojim americkým aktivitám muselo odpísať 1,6 mld. USD. 

Odchod z amerického trhu je v súlade s deklarovaným sústredením sa britského predajcu na presun kapitálu do trhov s výrazným rastovým potenciálom. Tesco už v roku 2012 odišlo z Japonska a v auguste odovzdalo svoje prevádzky v Číne do rúk minoritného partnera pod kontrolou štátu. 

Na Slovensku Tesco od roku 1996 prostredníctvom spoločnosti Tesco Stores SR, a. s. Tá prevádzkuje viac ako 130 obchodov, pričom v poslednom čase expanduje najmä s formátom supermarketov s menšou predajnou plochou. So svojimi viac ako 10 tisíc zamestnancami patrí Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies