Teroristické zverstvo v uliciach Londýna: Sekali a krájali muža v mene Alaha

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:30 • 2 min
Teroristické zverstvo v uliciach Londýna: Sekali a krájali muža v mene Alaha

LONDÝN - Dvaja útočníci s nožmi zabili dnes popoludní muža na ulici v Londýne. Prípad rieši polícia ako podozrivý teroristický útok.

slovakia

left justify in out

Svedkovia opísali zbrane páchateľov ako mačety a sekáče na mäso, uviedla tlačová agentúra DPA. Polícia zasiahla a dvoch útočníkov vo štvrti Woolwich v juhovýchodnom Londýne postrelila, uviedol veliteľ Metropolitnej polície Simon Letchford.

Miestny poslanec Nick Raysford vyhlásil, že muž zabitý na ulici bol britský vojak z neďalekých kasární. Videozáznam odvysielaný televíziou ITV zachytával muža na mieste činu, ktorý niesol v zakrvavených rukách veľký nôž a mäsiarsky sekáč. Pritom vravel: "Prisaháme pri všemocnom Alahovi, že nikdy neprestaneme proti vám bojovať."

Páchatelia počas útoku kričali po arabsky "Alláhu akbar!", teda "Alah je veľký!", uviedol vládny zdroj. Svedok identifikovaný iba ako James pre rozhlasovú stanicu LBC povedal, že na obeť zaútočili nožmi, akoby bol "kusom mäsa".

"Sekali doňho, krájali ho a rezali," uviedol. "Títo dvaja chlapci boli šialení," opísal útočníkov James. "Boli ako zvery. Odtiahli ho z chodníka a hodili jeho telo doprostred cesty a nechali ho tam." Útočníci potom zostali na mieste činu, mávali nožmi a zbraňou. Okoloidúcich požiadali, aby ich odfotografovali, "akoby chceli byť v televízii alebo tak podobne", dodal James.

Iní svedkovia naznačili, že útočníci sa pokúšali obeti zoťať hlavu a vrhli sa na policajtov, keď prišli na miesto činu. Premiér David Cameron označil prípad za "šokujúci" a nariadil krízové zasadnutie, aby sa skoordinovala činnosť vládnych orgánov pri riešení udalosti. Premiér podľa tlačovej agentúry Reuters dodal, že existujú silné náznaky, že útok bol teroristickým činom.

"Je to ten najotrasnejší zločin," povedal Cameron, ktorý po vražde skrátil návštevu Paríža. "Polícia sa naliehavo snaží získať všetky fakty o tomto prípade, ale sú silné náznaky, že je to teroristický čin."

Muž na videu odvysielanom televíziou ITV kráčal smerom k obeti ležiacej sa ulici, potom povedal: "Musíme proti nim bojovať, pretože oni bojujú proti nám. Oko za oko, zub za zub," dodal. "Ospravedlňujem sa, že ženy museli byť dnes svedkami tohto, ale v našej krajine sa naše ženy musia pozerať na to isté. Ľudia, vy nebudete nikdy v bezpečí," vyhlásil páchateľ.


  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies