Terorista strieľal na našich vojakov odzadu, Fico: Je to zbabelosť

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 20:10 • 2 min
Terorista strieľal na našich vojakov odzadu, Fico: Je to zbabelosť

KANDAHÁR – Teroristu, ktorý v utorok zaútočil na slovenskú jednotku v afganskom Kandaháre, budú podľa ministra obrany Martina Glváča vyšetrovať aj za účasti našich ľudí.

slovakia

left justify in out

"Je zadržaný a bude prebiehať klasické vyšetrovanie aj za účasti našich príslušníkov ozbrojených síl, takže budeme mať všetky informácie aj o tom útoku, aj ako to pokračuje ďalej," vyhlásil minister dnes počas návštevy Kandaháru.

Útok sa podľa ministra odohral o 12:15 lokálneho času (9:15 nášho času). "Išlo o tzv. green-on blue útok, keď zo strážnej veže na letisku v Kandaháre strieľal pravdepodobne príslušník Afganskej národnej armády," vysvetlil s tým, že išlo o infiltrovaného teroristu. Pri streľbe z guľometu zasiahol našu jednotku, ktorá v priestore vojenskej základne nacvičovala činnosť Tímu rýchlej reakcie (QRT – Quick reaction Team). Vojaci, ktorí útok prežili, tvrdia, že streľba prišla odzadu, bez akéhokoľvek varovania, úplne nečakane. "Strieľať na spolubojovníkov z tak krátkej vzdialenosti a spôsobiť takéto následky je podľa mňa zbabelosť," myslí si o incidente premiér Robert Fico. Terorista strieľal z veže, ktorá podľa vojakov od nich nebola ďalej ako 30 metrov. Naši vojaci paľbu opätovali, proti lietajúcim guľkám sa však brániť nedalo. 

Po útoku zahynul 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Ďalší dvaja vojaci sa zranili ťažko a štyria ľahko. Do Kandaháru dnes vycestoval premiér Robert Fico aj s ministrom obrany Martinom Glváčom. Navštívili zranených vojakov a slovenský kontingent povzbudili v ich práci. Telesné pozostatky zabitého vojaka zobral vládny špeciál na Slovensko. Ľahšie zraneným vojakom ponúkli odvoz do vlasti, tí to však odmietli. Jeden z ťažšie zranených, ktorý má priestrel hrudníka, už komunikuje a je v poriadku. Druhý s priestrelom hlavy je udržiavaný v umelom spánku a pripravuje sa jeho prevoz na Slovensko. 

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, v strážnej jednotke KAF Kandahár pôsobí 178 vojakov. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies