Termálnu vodu kúpaliska využíva niekto nelegálne

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:01 • 2 min
Termálnu vodu kúpaliska využíva niekto nelegálne

Termálnu vodu kúpaliska využíva niekto nelegálne

slovakia

left justify in out

img

Počas rekonštrukčných prác na termálnom kúpalisku Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi vedenie kúpaliska zistilo, že rozvody termálnej vody využíva niekto nelegálne. TASR informovala konateľka spoločnosti Termal s.r.o., Ildikó Dobis.   "Na základe stavebného povolenia počas rekonštrukcie kúpaliska sme vykonali rozkopávkové práce, nakoľko teplovodné rozvody od geotermálneho vrtu vymieňame za nové. Počas prác sme zistili, že existujú rôzne rozvody na elektrinu, na studenú a teplú vodu, z ktorých viaceré sa nenachádzajú v projektovej dokumentácii. Následne zamestnanci dostali príkaz, aby zistili, ktoré rozvody sú funkčné," priblížila situáciu konateľka s tým, že káble a rúry, ktoré sa nevyužívajú, majú odmontovať. "Počas prác zarezali pracovníci do rúry v priemere 160 mm a začala teplá termálna voda striekať do trojmetrovej výšky. Tento rozvod nebol zachytený v žiadnom projekte. Udalosť sme nahlásili na políciu, keďže v roku 2008 sme už mali podobný prípad a vzniklo podozrenie, že ide o ďalšie nelegálne odčerpávanie. Začali sme pátrať po ďalších 'čiernych' odbočkách a v tejto činnosti pokračujeme aj dnes," uviedla Dobis a dodala, že pred dvoma rokmi rozvody smerovali do budovy susedného hotela a teraz to vyzerá tak, že smer je iný.
Odčerpávanie termálnej vody zariadeniu robí značné problémy. V roku 2008 v rekreačnom bazéne poklesla teplota vody do takej miery, že na Silvestra už nevedeli prevádzkovať najnovší bazén. "Všimli sme si, že sneh sa roztápa po určitej trase, na takých miestach, kde podľa projektov žiadne rúry teplej vody neexistujú. Po vykopaní sme zistili, že niekto sa pripojil na hlavné potrubie, nelegálna prípojka bola zakrytá, maskovaná elektrickými káblami. Rúra bola horúca, z čoho sme posúdili, že termálna voda odteká na cudzie územie," povedala konateľka.
Podľa slov Dobis polícia urobila fotodokumentáciu, majiteľ hotela sa priznal, že na základe ústneho povolenia predchádzajúceho vedenia mesta používal termálnu vodu. Znalec vyčíslil v tom čase  škodu za jeden milión korún. "Polícia tento rok vyčíslila škodu na 163 eur. Je to zaujímavé, my platíme poplatky Vodohospodárskemu podniku za čerpanie termálnej vody, naši zamestnanci sa starajú o vrt a rozvody, nehovoriac o tom, že zároveň ide o obrovskú energetickú hodnotu, ktorá nám chýba," podčiarkla konateľka.
Minulý týždeň na základe príkazu okresného prokurátora znova vybagrovali rozvody a preukázalo sa, že nelegálne rozvody prechádzajú pod plotom blízkeho hotela. "V súčasnosti čakáme na rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. Už sme netrpezliví, lebo prebiehajú u nás rekonštrukčné práce a na realizáciu našich plánov potrebujeme každú kvapku termálnej vody," ozrejmila Dobis. Dodala, že Mestské zastupiteľstvo vo Veľkom Mederi sa rozhodlo tak, že aj odpadová voda termálneho kúpaliska sa môže využiť len na verejné účely.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies