Tereze, ktorá pašovala 9 kíl heroínu, sa odročil súd pre kriketový turnaj!

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 11:18 • 2 min
Tereze, ktorá pašovala 9 kíl heroínu, sa odročil súd pre kriketový turnaj!

ISLAMABAD - Pakistanský súd odročil pojednávanie Češke Tereze H. na 31. marca. Tá bola zadržaná na medzinárodnom letisku v meste Laháur s deviatimi kilami heroínu.

slovakia

left justify in out

Súdne pojednávanie sa nekonalo kvôli zvýšenému bezpečnostnému riziku, ktoré v meste pretrváva pre kriketový turnaj. Ministerstvo zahraničia ČR pritom stále nemá k dispozícii preklad písomného obvinenia mladej Češky Terezy H., informovala o tom hovorkyňa rezortu Irena Valentová. Dokument existuje v urdštine, na preklade do angličtiny sa intenzívne pracuje. Tereza je údajne v relatívne dobrom psychickom a fyzickom stave.

 

Pakistanskí colníci ženu zadržali potom, ako prešla cez dve kontroly protidrogových jednotiek na ceste do Abú Zabí. Odtiaľ mala namierené do Írska. Heroín našli colníci v jej kufri s dvojitým dnom. Za pašovanie drog sa v Pakistane ukladajú veľmi vysoké tresty, výnimkou nie je ani trest smrti. Ten sa podľa českého ministerstva zahraničia spravidla neuplatňuje voči cudzincom.

 

Český rezort spravodlivosti počas minulého týždňa avizoval, že Česká republika chce s Pakistanom uzavrieť zmluvu o výmene väzňov. Úrad snahu zdôvodnil práve prípadom českej občianky zatknutej v Pakistane. Pakistanské úrady pritom majú podozrenie, že drogy z krajiny pašovali podobným spôsobom aj iné dievčatá z Česka.

 

Pakistanci podľa zistení MF Dnes chcú preveriť mladé Češky, ktoré do krajiny lietali v posledných dvoch rokoch za údajným fotomodelingom. Jednou z dievčat, o ktorú sa zaujímala aj britská polícia je Jana (23), kamarátka zadržanej Terezy. Aj ona v minulom roku letela z Dublinu do Pakistanu. „Za fotomodelingom. Fotiť. Na letisku som prešla kontrolami, žiadne drogy som neprevážala. To som povedala aj na polícii. Vízum mi zariadil človek v Írsku,“ uviedla Jana, ktorá žije vo Veľkej Británii už niekoľko mesiacov.

 

Britskú políciu požiadali pakistanské úrady o pomoc. Dôvodom je informácia, že drogový boss Tarik, taktiež zadržaný v Pakistane, žil práve na britských ostrovoch. Na neho bol dokonca vydaný aj medzinárodný zatykač. Zároveň majú podozrenie, že na drogovom biznise sa taktiež podieľajú aj úradníci pakistanskej ambasády v Írsku, ktorí dievčatám vydávajú víza.

 

„Mali sme to ako neoficiálnu informáciu, že zadržiavané dievča sa stalo volavkou väčšieho gangu, ktorému mala pomáhať ambasáda v získavaní víz pre české dievčatá,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu z ČR.

 

Terezin právnik Chaudhary Jawad Zafar uviedol, že medzinárodná spolupráca sa dala očakávať aj preto, že v Terezinom telefóne našla pakistanská polícia kontakty na ďalších ľudí, ktorí v Európe verbovali mladé ženy na fotomodeling, či sa inak podieľali na fungovaní gangu. V súčasnosti je zadržaných päť osôb, ktorí sú podozrivý z napojenia na spomínaný kartel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies