VIDEO Teológ k migrácii: Tvárime sa, akoby sme tu mali nárok na nejaký kúsok zeme

NETKY.SK • 3 Február 2018, 17:00 • 2 min
VIDEO Teológ k migrácii: Tvárime sa, akoby sme tu mali nárok na nejaký kúsok zeme

BRATISLAVA – Ak sa hlásime ku kresťanstvu, potom je našou povinnosť deliť sa s ostatnými o to, čo máme. V súvislosti s migráciou do Európy to uviedol docent evanjelickej teológie František Ábel. Islam za hrozbu pre Európu nepovažuje.

slovakia

left justify in out

„Svet sa dynamicky mení a bude sa meniť aj v budúcnosti. A na brány Európy budú – či chceme či nechceme – klopať stále väčšie počty ľudí z iných krajín,“ nazdáva sa F. Ábel. „My sa tvárime, ako keby sme mali nárok na nejaký malý kúsok zeme s ktorým sa nesmieme deliť s inými – a to je základný problém,“ zdôraznil. To by však bol podľa neho „číry egoizmus“. „V podstate bežné správanie človeka, ktorý si chce uchrániť svoje teritórium.“ Podľa teológa je to v protiklade s vierou v Boha, ku ktorej „sa hlásime“. „Tak sa pýtam, kde máme právo na to, aby sme tú vieru jednoducho takýmto spôsobom dehonestovali?“

 

Povinnosťou vyplývajúcou zo židovsko-kresťanskej tradície je podľa neho deliť sa o svoj priestor s ľuďmi,  ktorí sú v núdzi z akýchkoľvek dôvodov. Ak by sme túto tradíciu opustili, podľa neho by sme sa potom správali ako „kedysi dávno príslušníci nejakého kmeňa, ktorí za každú cenu si to svoje teritórium chceli uchrániť“.

 

 

Ábel poskytol rozhovor pre Netky na margo okraj diskusného podujatia Fóra náboženstiev sveta Slovensko v Bratislave. Okrem neho sa na diskusii o zúčastnili aj duchovní katolíckeho a židovského a moslimského náboženstva.

 

Na otázku, či sa treba deliť aj s niekým, kto túto pomoc zneužíva, odpovedal Ábel nepriamo, ale kladne. „Vždy a všade sa nájdu ľudia, ktorí zneužívajú všetko dobré; takto dejiny sú postavené na tom,“ pripomenul.

 

Ako teológ nepovažuje islam za hrozbu, pretože za hrozbu nepovažuje vôbec nijakú vieru či „tradíciu“. „...Islam nepovažujem za hrozbu, rovnako ako nepovažujem za hrozbu ani hinduizmus ani budhizmus. Hrozbou je človek ako taký. Človek, ktorý má zlé úmysly, človek, ktorý jednoducho chce páchať násilie na druhom.“ Na námietku, že islam pozná pojem džihád, poukázal Ábel na pasáže Starého zákona, v ktorých Hospodin vyžadoval od ľudí násilné činy. V oboch prípadoch teda podľa neho ide o pasáže vytrhnuté z kontextu posvätných textov. Domnienka, že džihád vyžaduje od moslimov násilné šírenie viery, je podľa neho zlá interpretácia, čo mu povedal imám.

 

„Nie som kompetentný odpovedať vyčerpávajúco, pretože nie som moslimský teológ,“ uviedol k otázke džihádu. „Ale diskutovali sme s pánom imámom na túto tému a jednoznačne potvrdil, že je to veľmi podobné ako keď my použijeme naše Písmo sväté z hľadiska toho, že chceme nejaké vlastné záujmy presadiť. A vždy si nájdete, verte mi, v tom Písme svätom veľa textov, ktoré sa dajú zneužiť vytrhnutím z kontextu,“ povedal F. Ábel.

 

 

Pozrite si tiež náš videorozhovor s bratislavským imámom Mohamadom Hasnom pri článku:

 

Slovenský imám Hasna: obeťami terorizmu sú aj moslimovia a fanatikov má každá viera



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies