Technické vymoženosti podľa KDH nestačia, chcú zvýšiť status učiteľov

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:08 • 2 min
Technické vymoženosti podľa KDH nestačia, chcú zvýšiť status učiteľov

BRATISLAVA - Nech by školstvo malo akékoľvek technické vybavenie, bez učiteľov fungovať nemôže, uviedol dnes v rozprave k novele zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) poslanec za KDH Pavol Abrhan.

slovakia

left justify in out

Vláda sa podľa neho zmohla iba na neustálu výmenu ministrov školstva, namiesto toho, aby problémy v školstve naozaj riešila. Teraz zasa podľa poslanca kresťanských demokratov v predstihu sľubuje, že po voľbách nelichotivú situáciu v slovenskom školstve vyrieši.


„Vláda Smeru pripravila rôzne balíčky, ale učiteľov ignoruje. Preto som počas leta intenzívne komunikoval s radovými učiteľmi, ale aj s odborovými zväzmi a pripravil som päťbodový plán, ako okamžite zvýšiť status učiteľa bez toho, aby to výrazne zaťažilo štátny rozpočet,“ vysvetlil Abrhan. Ide o nájomné štartovacie učiteľské byty, opatrenia proti šikane učiteľov, odborné stáže pre učiteľov, poukazy na rekreačné pobyty v štátnych zariadeniach a zvýšenie platov aspoň na priemernú mzdu v národnom hospodárstve.


Novelou zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania chce poslanec podporiť prvé opatrenie o učiteľských bytoch. „Po prvé, riešime tam možnosť nájomných štartovacích bytov a zavádzame pojem učiteľský byt. Po druhé, rozširujeme možnosť zvýhodnenej pôžičky na kúpu bytu aj o učiteľov,“ konštatoval Abrhan. Učitelia by podľa návrhu mohli požiadať fond na podporu bývania o pôžičku na kúpu bytu s dlhšou lehotou splácania a výhodnejším úrokom.

 

Obce by podľa novely učiteľom mohli prenajímať svoje byty, a to s pomerne nižšími nákladmi, než aké sú ponúkané na komerčnom trhu. Poslanec kresťanských demokratov dúfa, že Smer tento návrh podporí aj v hlasovaní. „Na základe hlasovania poslancov za Smer sa ukáže, či Smer prejde od sľubov aj k činom, alebo bude len sľubovať a potichu meniť neschopných ministrov,“ uzavrel Abrhan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies