Spojené štáty pozastavili vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 100 miliónov dolárov

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 14:16 • 2 min
Spojené štáty pozastavili vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 100 miliónov dolárov

KYJEV – Spojené štáty pozastavili Kyjevu ďalšiu pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov na nákup smrtiacich zbraní vo forme dodatočnej pomoci, čo však nemá nič spoločné s pravidelnou vojenskou pomocou, ktorá sa dodáva podľa plánu, uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmitrij Kuleba.

slovakia

left justify in out

Predtým Politico informoval, že na pozadí ruských vojenských cvičení sa USA pripravujú poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške 100 miliónov dolárov, ale odmietli to pred začiatkom samitu USA – Rusko.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Putin vystúpil s vyhlásením o zahraničnej politike a o vzťahoch Ruska s ostatnými krajinami

 

„Tento balík (smrtiace zbrane v hodnote 100 miliónov dolárov od USA) bol záložným plánom pre prípad ďalšej eskalácie na Donbase a presne on bol pozastavený. Nemá to nič spoločné s pravidelnou vojenskou pomocou, ktorú USA poskytujú Ukrajine, a ktorá prichádza podľa plánu. Mám tu však nezodpovedanú otázku, čo ak zajtra začne vojna? Nestačí získať 100 miliónov dolárov od Spojených štátov, tento rezervný balík je ešte potrebné implementovať, kúpiť, dodať, priviesť k jednotkám. Aby nebolo neskoro. Toho sa obávam,“ uviedol Kuleba v rozhovore pre vydanie LIGA.net, zverejnenom vo štvrtok.

 

Zároveň podľa neho USA poskytli Ukrajine od roku 2014 vojenskú pomoc v hodnote okolo 2,5 miliárd dolárov.

 

img

 

Ukrajina a západné štáty v poslednom čase vyjadrujú znepokojenie nad údajným zintenzívnením „agresívnych akcii“ zo strany Ruska na Ukrajine. Vo Washingtone oznámili eskaláciu „ruskej agresie“ a pohyb ruských vojsk na Kryme a na východnej hranici Ukrajiny.

 

img

 

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko presúva vojenské jednotky na svojom území a podľa vlastného uváženia. Podľa jeho slov to nikoho neohrozuje a nemalo by to nikoho znepokojovať. Zároveň, ešte v druhej polovici apríla ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruské jednotky zapojené do náhlej kontroly na juhu a západe krajiny sa začali vracať na svoje základne.

 

Súvisiaci článok: Šojgu považuje situáciu v Európe za výbušnú a vyžaduje rozhodnutia o jej deeskalácii

 

Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu nariadil do 1. mája návrat vojakov zapojených do cvičení na miesta stáleho nasadenia.

 

 

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies