Tanečná hviezda Vladimir Malakhov chystá v SND Spiacu krásavicu

NETKY.SK • 7 Február 2012, 07:51 • 2 min
Tanečná hviezda Vladimir Malakhov chystá v SND Spiacu krásavicu

Tanečná hviezda Vladimir Malakhov chystá v SND Spiacu krásavicu - Kultúra Do Bratislavy dnes zavítala medzinárodná tanečná hviezda Vladimir Malakhov. Svetoznámy baletný umelec a choreograf, umelecký riaditeľ Staatsballet Berlín vyberal v Slovenskom národn

slovakia

left justify in out

img

Do Bratislavy dnes zavítala medzinárodná tanečná hviezda Vladimir Malakhov. Svetoznámy baletný umelec a choreograf, umelecký riaditeľ Staatsballet Berlín vyberal v Slovenskom národnom divadle (SND) tanečníkov do pripravovanej baletnej rozprávky pre deti i dospelých Spiaca krásavica.
      "Robím to dlhé roky, mám za sebou obrovské skúsenosti. Keď pracujete s profesionálmi nie je to náročná práca. Vidím, ako tí ľudia pracujú, dokážem posúdiť, kto sa na ktorú úlohu hodí," povedal pre TASR Malakhov a vyjadril spokojnosť s kolektívom, ktorý stvárni klasické dielo ruského hudobného skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského na základe choreografie francúzskeho umelca Mariusa Petipu.
      "Pôvodná verzia trvá asi štyri hodiny, dnešný divák však nedokáže vnímať tento rozmer. Predstavenie je navyše určené malému divákovi, takže sme urobili korektúry a skrátili sme ho na dve dejstvá," vysvetlil jeden z najlepších tanečníkov svojej generácie, niekoľkonásobný víťaz prvých cien na medzinárodných baletných súťažiach vo Varne, Moskve a Paríži.
      Malakhov sa pod inscenáciu pre takmer 50 tanečníkov podpíše ako režisér a choreograf. "Klasické dielo je veľkoplošné, je tam veľmi veľa charakterových rozprávkových postáv, ktoré sme museli zoškrtať," doplnil umelec s tým, že ho diváci v novej inscenácii na doskách Baletu SND pravdepodobne tancovať neuvidia. "Už som strašne veľa tancoval, nechcem odoberať prácu iným. Možno sa predstavím v úlohe víly Karabos," poznamenal s úsmevom. "Keď sú tu talentovaní mladí ľudia, musia dostať šancu, aby sa prezentovali na javisku."
      Rozprávka o Šípkovej Ruženke, ktorú prebudí bozk krásneho princa, patrí už vyše storočie k pilierom klasickej baletnej literatúry. Nové naštudovanie rozprávkového baletu Spiaca krásavica ponúkne Balet SND malým i veľkým divákom v premiére 25. mája.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies