Tamilského vzbúrenca odsúdili na 290 rokov za pokus o vraždu prezidentky

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:31 • 2 min
Tamilského vzbúrenca odsúdili na 290 rokov za pokus o vraždu prezidentky

Tamilského vzbúrenca odsúdili na 290 rokov za pokus o vraždu prezidentky

slovakia

left justify in out

Bývalého tamilského vzbúrenca odsúdil dnes srílanský súd na 290 rokov väzenia za jeho podiel na pokuse o vraždu vtedajšej prezidentky Čandriky Kumaratungovej počas bombového útoku z roku 1999. Pri nevydarenom atentáte na hlavu štátu zahynulo 28 ľudí. Informovali o tom súdne zdroje.
      Sathijaveil Illangéšvaran (30) sa priznal k pašovaniu výbušnín, ktoré následne použil samovražedný atentátnik na predvolebnom mítingu v srílanskom hlavnom meste Kolombo. Vtedajšia prezidentka Kumaratungová utrpela pri útoku zranenia spolu s 80 ďalšími ľuďmi.
      Illangéšvaran získal trhaviny od separatistickej organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) a odovzdal ich samovražednému atentátnikovi v hinduistickom chráme, uviedol súd.
      Hinduistický kňaz z chrámu, jeho manželka a ďalšia osoba sú tiež vo väzbe a čelia obvineniam zo sprisahania s cieľom zavraždiť prezidentku. K obvineniam sa však nepriznali a čaká ich proces.
      Tamilskí povstalci na Srí Lanke sú zodpovední za vraždu prezidenta Ranasinhu Prémadásu v roku 1993 v Kolombe a bývalého indického premiéra Rádžíva Gándhího v roku 1991 na predvolebnom mítingu v indickom štáte Tamilnádu.
      Srílanská armáda premohla separatistov v máji 2009, pričom zabila ich lídra Velupillaia Prabhakarana.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies