Na Balkáne opäť vypukol konflikt – Srbsko je pripravené vyslať do Kosova armádu

NETKY.SK • 1 Október 2021, 09:36 • 2 min
Na Balkáne opäť vypukol konflikt – Srbsko je pripravené vyslať do Kosova armádu

MOSKVA – Srbsko upozornilo, že je pripravené vyslať vojakov do Kosova kvôli konfrontácii na hranici, ktorá trvá už týždeň. Prezident Alexander Vučič uviedol, že ak NATO nezasiahne, prejde k extrémnym opatreniam a dôrazne zareaguje na pogromy v oblastiach pobytu kosovských Srbov. Čo sa deje v regióne, v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Konflikt pre ŠPZ

Alexander Vučič zavolal generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, ale zrejme sa na ničom konkrétnom nedohodli. V rozhovore pre miestnu televíziu prezident neskrýval podráždenie:  „Sedem dní na Západe konflikt nikomu neprekážal, ale okamžite začalo prekážať to, že Srbsko ukázalo, že pogromy nepovolí. Mysleli si, že žartujem.“ Myslel tým veľmi nervóznu reakciu krajín NATO na rozhodnutie Belehradu zdvihnúť do vzduchu vojenské lietadlá.

 

img

 

Napätie na hranici medzi Srbskom a čiastočne uznaným Kosovom sa od minulého pondelka stupňuje. Priština požiadala, aby Srbi žijúci v republike, zmenili poznávacie značky automobilov na kosovské tabuľky. V reakcii na to ľudia zorganizovali pokojné demonštrácie v blízkosti kontrolných bodov JarineBrnjak a zablokovali pohyb nákladných automobilov na diaľniciach spájajúcich Srbsko a Kosovo. 

 

img

 

Priština dosadila špeciálne jednotky ministerstva vnútra – najmenej 350 vojakov a niekoľko desiatok obrnených vozidiel. Predstavitelia bezpečnostných síl zasiahli protestujúcich granátmi so slzotvorným plynom. Reakcia NATO a EÚ nenasledovala.

 

Možno vás zaujme: Predstavitelia V4 diskutovali o budúcnosti Európy. Slovensko zastupoval Gábor Grendel

 

Minulý víkend zdvihol Belehrad do vzduchu stíhačky MiG-29 a útočné helikoptéry Mi-35 zakúpené z Ruska. Lietadlá vyzbrojené raketami vzduch-zem preleteli na nízkej úrovni nad kontrolným bodom Jarina. Tentoraz NATO reagovalo.

 

„Severoatlantická aliancia trvá na okamžitej deeskalácii na severe Kosova. Vyzývame Belehrad a Prištinu, aby prejavovali zdržanlivosť, vyhýbali sa jednostranným činom a vrátili sa k dialógu. V každom prípade medzinárodné sily KFOR budú aj naďalej poskytovať bezpečnosť a stabilitu v regióne,“ informovala hovorkyňa bloku Oana Lungescuová.

 

Presun vojsk

Ruské veľvyslanectvo v Belehrade zasa poznamenalo, že srbské vedenie postupuje zodpovedne a zákonne. Podľa diplomatov konflikt vyprovokovala Priština. V nedeľu hranicu navštívili vedúci diplomatickej misie Alexander Botan-Kharchenko a vojenský atašé generálmajor Alexander Zinchenko. Sprevádzal ich minister obrany Srbska Nebojs Stefanovič.

 

Prečítajte si: Balkánske krajiny si vytvoria vlastný minischengen

 

Na srbských sociálnych sieťach aktívne distribuujú videá o vojenskej technike pohybujúcej sa po cestách vrátane tankov. Podľa miestnych médií vojenská technika sa sťahuje do mesta Raška, desať kilometrov od administratívnej línie s Kosovom. Podľa novinárov to trvá už niekoľko dní.

 

Pripomeňme, že autonómna provincia Kosovo a Metohija vyhlásila nezávislosť jednostranne vo februári 2008 a aktívne sa pokúša pripojiť k medzinárodným organizáciám vrátane UNESCO a Interpolu. Kosovo neuznalo viac ako 60 krajín vrátane Ruska, Indie, Číny a taktiež päť štátov EÚ.

 

Hoci Belehrad mlčky prijal nezávislosť Kosova, nikto to oficiálne nepotvrdil. Koncom júna sa v Srbsku na ôsmich cvičiskách uskutočnili bleskové manévre za účasti viac ako 15 tisíc vojakov. Zapojená bola najmä druhá brigáda pozemných síl, ktorá je v súčasnosti umiestnená v konfrontačnom pásme.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona