Taliban vymenil hovorcu, ktorý dezertoval k Islamskému štátu

NETKY.SK • 21 Október 2014, 14:31 • 2 min
Taliban vymenil hovorcu, ktorý dezertoval k Islamskému štátu

LONDÝN - Pakistanský Taliban vyhodil svojho hovorcu po tom, čo deklaroval vernosť Islamskému štátu (IŠ). Militanti oznámili, že Šahidulláh Šahíd bol nahradený, meno jeho nástupcu však nezverejnili. Stanovisko hnutia zopakovalo podporu afganskému lídrovi Talibanu Mulláhovi Umarovi.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň preniklo na verejnosť, že Šahíd a piati ďalší predstavitelia pakistanského Talibanu prebehli k IŠ, ktorý kontroluje časti Iraku a Sýrie. Podľa analytikov IŠ predstavuje výzvu pre Taliban, al-Kájdu i ďalších militantov. Stanovisko Talibanu uvádza, že Šahidulláh Šahíd je pseudonym a skutočné meno bývalého hovorcu je Šajch Makbúl. 

 

Stanica BBC uvádza, že ide o ďalší náznak rozkolu v rámci pakistanského Talibanu, ktorý je už aj tak rozdelený. Medzi prebehlíkmi sú aj lídri hnutia v kmeňových regiónoch Orakzaj, Kurrám a Chajbár ako aj okresoch Pešávar a Hangu. Dezercia veliteľa Orakzaju Saída Chána sa pritom považuje za najväčšiu stratu pre hnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies