Taliansky premiér pripustil, že v prípade neúspechu referenda podá demisiu

NETKY.SK • 14 November 2016, 12:22 • 2 min
Taliansky premiér pripustil, že v prípade neúspechu referenda podá demisiu

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes pripustil, že by mohol odstúpiť, ak referendum o ústavnej reforme nebude úspešné, informovala agentúra Reuters. Plebiscit sa v Taliansku bude konať 4. decembra.

slovakia

left justify in out

Na otázku, aký bude jeho ďalší osud v prípade, že v referende zvíťazí tábor odporcov ústavnej reformy, Renzi v rozhlasovom interview odpovedal, že spôsob "len tak nejako prežívať a vychádzať s parlamentom" mu "nevyhovuje".

 

Prieskumy verejnej mienky v Taliansku naznačujú, že návrh ústavnej reformy, ktorý sa vláda snaží presadiť, v referende voliči neodobria. Renzi už v minulosti naznačoval, že v takom prípade by zrejme odstúpil. Nedávno sa však k tejto záležitosti postavil rezervovanejšie, keď uviedol, že špekulácie o jeho politickej budúcnosti by mohli zatieniť podstatu referenda.

 

Pozorovatelia sa domnievajú, že keby Renzi aj napriek neúspechu referenda zostal vo funkcii premiéra, zrejme by sa zasadzoval za vypísanie predčasných volieb v roku 2017 - teda o rok skôr, než je ich riadny termín.

 

Ústavná reforma, ktorú vláda predkladá na schválenie občanom v referende, predpokladá okrem iného aj oklieštenie právomocí Senátu, obmedzenie právomocí regionálnych samospráv, zvýšenie kompetencií ústrednej vlády a zavedenie nového systému volieb do dolnej komory parlamentu.

 

Kritici tohto opatrenia sa však domnievajú, že reformy narušia demokratické poistky pred zneužívaním moci.

Referendum o ústavných zmenách v Taliansku je vnímané ako potenciálne destabilizačné pre celú Európsku úniu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies